Jordskok Dwarf. Helianthus tuberosus

En produktiv dværg

Igår var et godt tidspunkt til at tage lidt knolde op. Det var godt vejr. Det var frostfrit, og hvis det skulle være, var det bedst at få det gjort, for nu er der udsigt til frost nogle nætter i træk.

Egentlig var målet for anstrengelserne mest af alt nogle añu knolde (Tropaeolum tuberosum), for de sarte anu knolde tåler ikke den mindste frost. Jorden har været tildækket med en vintermåtte, men nu skal den bruges til noget andet, for der er noget andet, der skal isoleres.

Når nu greben var i sving, måtte jeg også hellere snuppe lidt Helianthus tuberosus (jordskokker) til køkkenet. Hvorfor ikke prøve den smukke Dwarf, som jeg byttede mig til i Den Økologiske Have?

Det var en overraskelse. Hold da helt fast, for et udbytte. Billedet herover viser, hvad én enkelt knold har givet. Ganske vist er det ikke verdens største knolde, men hvor er der mange af dem.

Knap så godt

En sørgelig historie er der også plads til op mod årets slutning. Ikke mere tragisk, end at vi nok kommer over det, men alligevel ærgerligt.

Yacon er en succes. Smagen er sød og dejlig, konsistensen er sprød og lækker. Det er nærmest slik, den herlige rodfrugt. Men den er altså svær at vinteropbevare. Jeg har fået at vide, at den ikke tåler frost, og at den rådner i kule. Derfor har jeg forsøgt at opbevare nogle knolde på forskellig måde ved forskellig fugtighed.

Det er endnu for tidligt at konkludere noget, men nogle af knoldene er rynkede, én er allerede rådnet. Det tegner ikke godt.

Men jeg sætter min lid til, at hjerteskudet, som jeg plantede i en potte i det frostfrie drivhus, i det mindste vil overleve. Det er stadig levende; der er små spirer på det. Så længe, der er liv, er der håb.

Nu er der vist kun tilbage at sige tak for i år og GODT NYTÅR!

Læs eventuelt også:

Jordskok
Anu, Mashua
Yacon

Jordskok Dwarf. Helianthus tuberosus
Dette er hvad én knold af jordskokken Dwarf gav i udbytte.

'
 

© Copyright 2007, Gourmethaven. Oprettet: 31. December 2007.

7 online
free counters