Frø på havemælde Lille Næstved Skole

Vintersalat

Nu kan vi vist ikke komme uden om det. Det er efterår, og inden længe er det vinter! Vejret har længe været typisk efterårsvejr. Den ene dag lækkert solskinsvejr, den næste dag regn og rusk.

Nu begynder de første varsler om nattefrost at komme. Derfor var én af dagens aktiviteter potning af salat. I slutningen af august blev en del forskellige sorter af salat sået. Det var selvfølgelig for sent til at få ordentligt udbytte af planterne andet end som "baby-leaf", men der var en bagtanke. Så får vi se, om ideen dur til noget.

Spæde salatplanter
Salat sået i august ses her en måneds tid senere.

For en måneds tid siden var salatplanterne små og spæde, nu har de en størrelse, hvor man godt kan nippe småblade til salatskålen, hvis det skal være, men hvad er det værd, når der snart kommer frost?

Jo, for i dag har jeg pottet 32 af de små salatplanter. De er pottet i en blanding af spaghnum og jord fra ét af de bedste bede.En plante i hver potte. Nu står planterne i det ene drivhus, som er blevet isoleret med bobleplast. Det er et halvdrivhus, så det er frostfrit det meste af vinteren uden tilskudsvarme.

Planen er ganske enkelt, at potterne med salat skal give et tilskud til salatskålen de næste par måneder. Nu får vi se, om det vil lykkes.

Lille Næstved Skole

Husets frue kommer fra Næstved. Derfor var der ikke så meget tvivl, dengang foreningen Frøsamlerne manglede adoptanter til sorter af havemælde, Atriplex hortensis. En af sorterne hedder nemlig Lille Næstved Skole. Nu er Lille Næstved Skole et af de faste indslag i haven, og lige nu er der masser af frø på planterne. Se evt. et større billede af en havemælde frøstandPotager.dk

Havemælde er en af de mange slags bladgrønt, der supplerer de almindelige salatarter i salatskålen om foråret.

Læs eventuelt også:

Salatskålen
Bobleplast i drivhuset
Havesalat, romersalat Freckles
Havesalat, hovedsalat Reine des Glaces

Litteratur om emnet:

[81] The Salad Garden
[55] Salad Gardens

Eksterne links
Potager.dk - smuk køkkenhave

Salat i potter i drivhuset
Forskellige sorter af salat i potter i drivhuset,

'
 

© Copyright 2008, Gourmethaven. Oprettet: 26. Oktober 2008.

11 online
free counters