Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Grøntsager, grønsager
Agurk, melon mm.
Anu, Mashua
Asparges
Batat, sød kartoffel
Chili og peberfrugt
Fladbælg, Lathyrus
Frugt eller grønsag
Gulerødder
Gurkemeje
Helianti
Ingefær
Jordnød
Jordskok
Kardon
Kinaskok, knoldgaltetand
Løg, hvidløg mm.
Oka
Peberrod
Rødbeder i massevis
Salatskålen
Spinatranke
Taro
Tomater
Yacon
Ært

Yacon

Yacon er en flerårig knoldvækst, der tilhører Asteraceae, kurvblomstfamilien, ligesom jordskok og helianti, og langt ude er den også i familie med solsikke.

Selv i Andesbjergene, hvor yacon er naturligt hjemmehørende, er den forholdsvis sjælden. I New Zealand dyrkes den en smule, men bortset herfra er den temmelig ukendt i resten af verden.

Yacon omtales hyppigt under de videnskabelige navne Polymnia sonchifolia Poepp. & Endl. og Smallanthus sonchifolius Poepp. et Endl.

Yacon, Polymnia sonchifolia, Smallanthus sonchifolius
Yacon, Polymnia sonchifolia eller Smallanthus sonchifolius Knoldene her er skæve, fordi planten blev startet i en potte, der var for lille.

Dyrkning af yacon er forholdsvis enkel. Den tåler absolut ikke frost, men kan startes tidligt inde eller i drivhus i store potter. Først når der helt sikkert ikke mere kommer nattefrost, kan der plantes ud på friland.

Yacon har brug for lidt mere plads end jordskok. Den gror med op til ca. 2 meter høj stængel, der får meget store blade. Lige så store som A4-ark. Under jorden udvikles 20-30 cm. store knolde, og én enkelt plante giver stort udbytte.

Knoldene skal graves op med en vis forsigtighed, da de er støre og sprøde. De kan nemt knække eller blive beskadiget.

Vinteropbevaring af knoldene er en udfordring. De tåler absolut ingen frost, men det tyder på, at de heller ikke har godt af for fugtig opbevaring. Forholdsvist tørt og køligt ser ud til at være det bedste. Når de danske knolde, der dyrker knolde får flere erfaringer, vil denne side blive opdateret herom.

Anvendelse

Yacon dyrkes for de spiselige rodknolde. De kan anvendes såvel rå som kogte eller bagte. Smagen er sart og lækker. I rå tilstand er knoldene ekstremt sprøde, søde og lækre. Skåret i tynde skiver er dette slik, der kan spises alene eller som del af en sprød blandet salat. Kogt eller bagt smager knoldene stadig sødt, men de mister den sprøde konsistens.

I andesbjergene betragtes yacon mere som en frugt end som en grønsag. Hvis den skal beskrives med ét enkelt ord, må det blive "delikat".

Hvor jordskok har et højt indhold af sukkerstoffet inulin, indeholder yacon store mængder frukto-oligosakkarid, som er et sukkerstof, der smager mange gange mere sødt end almindeligt sukker. Som inulin optages det ikke i mavesæk og tyndtarm, og skal derfor være et sukkerstof, der bedre kan anvendes af diabetikere og mennesker på diæt. Først i tyktarmen begynder frukto-oligosakkarid at nedbrydes, hvorfor der ved indtagelse af større mængder yacon må imødeses samme tendens til flatulens som ved overdreven indtagelse af jordskok.

Læs eventuelt også:

Helianti
Jordskok
Anu, Mashua
Oka

Litteratur om emnet:

[87] Lost Crops of the Incas - Little-Known Plants of the Andes with Promise for Worldwide Cultivation
[32] 100 Vegetables and Where They Came From

  • Yacon, Polymnia sanchifolia, Smallanthus sonchifolius
    Yacon har kæmpestore blade.
  • Yacon, Polymnia sanchifolia
    Yacon. Slægtskabet med jordskok og solsikke fornægter sig ikke.