Mikkel Vævers tegninger af blomster

Brudstykker af en landsbys havehistorie

Lad det være sagt med det samme: Det der med blomster og prydplanter er altså ikke noget, der interesserer mig særlig meget. Bevar os, blomster og buske er da meget pæne, men jeg er nu engang mest til planter, der har en kulinarisk anvendelse. Derfor er det temmelig bemærkelsesværdigt, at jeg er blevet så begejstret for Molly Hougaards bog "Brudstykker af en landsbys havehistorie".

Nu kender jeg Molly fra mange arrangementer i Foreningen Frøsamlerne, så jeg er selvfølgelig lidt forudindtaget, men der er noget helt særligt ved den bog.

Molly kommer fra New Zealand. Hun flyttede til Danmark og havde sammen med sin mand en gård i Midtjylland, indtil de flyttede til Gjerrild på det nordligste Djursland for at nyde deres otium. Man kan sige, at da Molly kom til Gjerrild, var det med helt friske øjne.

Molly er passioneret plantesamler. Hun sætter pris på såvel spiselige som pyntelige vækster, og har gennem tiden hjembragt utallige eksemplarer af begge slags. Jeg har selvfølgelig længe hørt om de mange spændende ting, Molly har samlet, men for nogle år siden fik jeg med stor fornøjelse syn for sagn. Vi var en flok, der i forbindelse med et frøsamlerarrangement besøgte Molly og Hennings have. Der er der altså rigtig meget interessant at kigge på og snakke om!

Frøsamlere i Molly og Hennings have i Gjerrild.
For nogle år siden var en flok frøsamlere på besøg i Molly og Hennings imponerende have. Det er Molly og Henning i midten.

Molly har ikke kun kigget på egne vækster, hun har også kigget over hækken til naboernes haver. Der har hun lagt mærke til noget interessant. I mange af haverne var der blomster og planter, der ikke var almindelige andre steder.

Der var også en anden ting, Molly lagde mærke til - med en vis bekymring. Det skete ofte, når en ny familie overtog et hus, typisk unge mennesker med børn, at stort set alt i haven blev jævnet med jorden, og nyt blev anlagt - enten med helt andre planter eller med granit. Med andre ord fordamper Gjerrilds havehistorie næsten lige så hurtigt, som tidens "garden makeover" programmer ruller over skærmen.

I Danmark har vi ikke tradition for at bevare den del af kulturhistorien, der har med haver og prydplanter at gøre. Ingen tager sig af den bevaringsopgave. Planterne og haverne (og den dertil hørende kulturhistorie) forsvinder bare lige så stille - de bliver hverken bevaret eller dokumenteret. Det er stærkt bekymrende.

Molly, der altid har haft en stor interesse for havebrug og planter, hørte om en handicappet tegner, der i 1800-tallet havde tegnet blomster på Gjerrild-egnen. En del af tegningerne er stadig bevarede, og Molly bemærkede, at mange af blomsterne på tegningerne var overraskende at finde på den egn på det tidspunkt. Desuden opdagede hun, at mange af dem stadig fandtes i haverne. Det blev starten til beskrivelsen af Gjerrilds havehistorie.

Det er et prisværdigt initiativ, Molly tog, og som blev til bogen "Brudstykker af en landsbys havehistorie". Med stor ildhu er denne unikke bog blevet til. Molly har omhyggeligt kortlagt væksterne i haverne og dokumenteret dem i bogen. Mange planter er også ved den lejlighed havnet som kopi i Mollys have, så er de i hvert fald sikret, så længe hun kan passe på dem.

Desværre er Mollys bog unik. Gid der var flere ildsjæle, der ville gøre det samme. Gid Danmark vil finde penge og interesse til den slags projekter. Det er mit store håb, at meningsdannere og beslutningstagere vil læse Mollys bog, indse værdien og beslutte, at den er eksempel til efterfølgelse.

Og til dig: ja, som du nok har regnet ud, så anbefaler jeg, at du læser bogen. Der er megen inspiration at hente. Se her, hvordan du kan købe bogen hos Foreningen Frøsamlerne.

Læs eventuelt også:

Frøsamlernes Jubilæum

Litteratur om emnet:

[126] Brudstykker af en landsbys havehistorie

Eksterne links
Frøsamlerne

Brudstykker af en landsbys havehistorie af Molly Hougaard
Forsiden på Brudstykker af en landsbys havehistorie af Molly Hougaard.

Bogenb er rigt illustreret.
Bogen er rigt illustreret, dels med billeder af blomster, dels med historiske billeder fra Gjerrild.

'
 

© Copyright 2012, Gourmethaven. Oprettet: 14. April 2012.

10 online
free counters