Gourmethaven, nu også på tysk

Fornyligt kom den overraskende nyhed, at gourmethaven nu også findes i en tysk udgave - sådan da.

I april måneds Dehner-reklame reklameres der for Gourmet Garten, der tilbyder den ambitiøse hobby-gartner et ikke dagligdags sortiment af grønsager mm. Det matcher vel egentligt meget godt med mange af de grønsager, der kan læses om på gourmethaven.dk. Der findes iøvrigt et site, der hedder gourmetgarten.de. I skrivende stund viser sitet blot "Under construction".

Der eksisterer også et gourmetgarten.com, en web-butik, hvor man på tysk kan købe frø, planter og alt godt til haven. Når nu vi er i gang, er der gourmet-haven.com, der beskæftiger sig med mad (den engelske betydning af haven er havn, og har intet med haver at gøre). Endelig er der gourmethaven.com, som er et reklamesite uden særlig relevans for havefolk.

Gourmetgarden.com handler med kryddeurter og krydderier på tube, og gourmetgarden.co.uk er en kinesisk restaurant i London. Endelig er der www.eljardindelgourmet.com, der er "under construction" på spansk, og til slut www.jardin-des-gourmets.fr, der er noget med selskabslokaler i fransk gourmetstil.

Men alt dette kommer ikke gourmethaven.dk ved. Gourmethaven er stadig en ydmyg dansk hjemmeside om forskellige mere eller mindre lettilgængelige spiselige afgrøder, der kan dyrkes på friland eller i drivhus.

En hyldest til smukke køkkenhaver

Dog er der udsprunget én ting fra gourmethaven, nemlig potager.dk. Potager.dk er et websted, hvor der vises billeder af smukke grønsager og smukke køkkenhaver. Det er præsentationen, der er lagt vægt på, ligesom det er tilfældet i en "rigtig" potager - en fransk køkkenhave. Håbet er, at gæsterne vil nyde billederne og at nydelsen kan øge lysten til selv at dyrke flere grønsager i egen have.

Añu, mashua, knoldnasturtium
Som tidligere omtalt, er der i år lagt nogle ikke helt almindelige knolde i havens bede. Én af dem er añu eller mashua, som er en spiselig knoldnasturtium.

Anu, som den hedder på dansk, bærer det videnskabelige navn Tropaeolum tuberosum Ruiz & Pav. Den er én af "the lost crops of the Incas", og ligesom oka og kartoffel kommer den fra Andesbjergene. Det skulle være rimeligt problemfrit at dyrke den her i Danmark, den skulle endda være hårdfør og tåle frost. Det vil vise sig i løbet af året, hvordan den klarer sig.

Både knolde, blade og blomster er spiselige, men da anu har en lidt skarp smag, er den ikke velegnet rå.

Senere på året kommer der mere om denne knold, ligesom de andre underlige knolde vil blive præsenteret nærmere.

Læs eventuelt også:

Oka

Litteratur om emnet:

[87] Lost Crops of the Incas - Little-Known Plants of the Andes with Promise for Worldwide Cultivation

Eksterne links
Potager.dk - smuk køkkenhave

Reklame
Uddrag fra Dehner reklame april 2007.

Anu knold, Tropaeolum tuberosum
Anu, knoldnasturtium.

Anu, Mashua, Tropaeolum tuberosum
Anu, knoldnasturtium.

'
 

© Copyright 2007, Gourmethaven. Oprettet: 12. Maj 2007.

35 online
free counters