Luge, luge og atter luge

Pege- og tommelfingrene er blevet godt brugt her i weekenden. Især dem på højre hånd. Det er nemlig nu, der rigtig skal luges. Ukrudtet pibler frem overalt. Som slumrende agenter ligger de der i jorden og venter på signalet. Tusinder og atter tusinder af ukrudtsfrø venter tålmodigt. De kan vente mange år, hvis det skal være. Og så - lige pludselig kommer signalet, og så spirer og spirer de.

Signalet er, at vi roder i jorden, og at der kommer lys og varme. Så spirer de. Naturens orden er nu engang, at bar jord, det kan vi ikke ha'. Hvis der er en bar plet, så træder agenterne til.

Det er med at få ukrudtet væk nu, inden det får for godt fat. Det skulle jo nødigt få lov at kvæle grønsagerne.

Senere på året skal der ikke luges noget af betydning, så dækker grønsagerne jorden, for de står tæt her i haven. Man er vel doven.

Bli'r det sommer i år?

Kalenderen siger, at det er sommer. Erfaring siger, at det er sommer. Vi er jo snart i midten af juni. Om få dage er har børnene sommerferie fra skolen. Så er det sommer.

Men vejrguderne lever i deres egen verden. De er ligeglade, og lader som om det stadig er engang i maj.

Det kommer jo nok til at gå ud over nogle af de eksotiske afgrøder i drivhusene. Jorden er stadig ikke særlig varm, så det er næppe alt, der lykkes i år. På den anden side set har de jo heller ikke bedt om at gro i Danmark, så det er vi vel selv ude om.

Alle bedene i haven undtaget ét er gjort klar nu. Men det er nok lige optimistisk nok at så bønner, squash og den slags endnu. Jorden er ikke imponerende varm, så det er bedst at vente på lidt varmere vejr.

Gad vide, om det vil hjælpe at bringe offer til vejrguderne?

De sidste porrer blev plantet idag. Det er måske nok lidt sent, men mon ikke de når at blive gode endda.

For første gang i mange år er hækken blevet klippet inden Sankt Hans. Ikke det hele - bare 15 meter ved køkkenhaven. Det var næsten ikke til at gå i gangen, for hækken fyldte det hele. Igår kom der byger med jævne mellemrum, så hækken var våd det meste af dagen. Efter en dag med våd jakkeryg blev beslutningen om hævn taget: "Bare vent! Du bli'r studset næste gang, det er tørvejr!". Idag var det tørvejr længe nok til, at hækken tørrede. Så nu kan man gå i gangen igen.

Endnu engang kan det vække undren, at fire trillebørefulde grene og blade bliver til godt 100 liter, når kompostkværnen har været i aktion. Siden bliver det til endnu mindre i kompostbeholderen, inden det skal bruges til at fodre jorden i køkkenhaven.

Sidder du forresten og undrer dig over, hvad det er for en bølgebørge på billedet? Som Freja på 8 siger: "Den er altså godtnok skør". Men vi holder af den, som den er. Det er en af de bladbeder, der har fået lov at stå fra sidste år, så vi kan få frø i massevis til de næste par år.

Husk forresten, at bladbede krydsbestøver med blandt andet rødbede. Nå - det kan jo være, at der kommer en artikel om det i frøhjørnet senere på året.

Læs eventuelt også:

Frøsamler vejledninger

Bladbede i stok
Bladbede i stok.

'
 

© Copyright 2005, Gourmethaven. Oprettet: 12. Juni 2005.

6 online
free counters