Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Asparges
25. juli
Dagens grønt er asparges. Prøv f.eks. tyndskrællet asparges på et stjerneskud med grøn ærtebaseret dressing.
» Læs mere
Æblemost
5. oktober
Økologisk koldpresset ufiltreret æblemost er et stort hit her på matriklen. Derfor er æblemost dagens grønt.
» Læs mere
Chokolademynte
4. juli
Vi dyrker After Eight i drivhuset, eller i hvert fald smagen af det. Chokolademynte er dagens grønt. Bladene smager af, nå-ja: pebermynte og chokolade.
» Læs mere
Helianti
4. marts
Dagens grønt er nogle Helianti knolde, der er blevet til en lækker rå salat.
» Læs mere
Koriander frø
8. marts
Fortvivl ikke, hvis du har for mange korianderfrø, du kan bare bruge nogle af dem som krydderi. Derfor er korianderfrø dagens grønt.
» Læs mere
Broccolispirer
29. april
Dagens grønt er broccolispirer, som har en dejlig frisk og mild kålsmag.
» Læs mere
Ramsløgblomster
3. maj
Så kom tiden, hvor ramsløg blomstrer. Derfor er ramsløg blomster dagens grønt. Brug den som flot og smagfuld pynt på salaten.
» Læs mere
Vild cikorie blomst
5. august
De fine, blå randblade fra blomster på vild cikorie er dagens grønt. De sætter prikken over i´et som pynt på en blandet salat.
» Læs mere
Hvidkløver mikrogrønt
26. februar
Hvidkløver er ikke kun noget, køerne kan gumle på. Hvidkløver har også sin plads i salatskålen og på frokostbordet.
» Læs mere
Krybende læbeløs
28. april
Dagens grønt, krybende læbeløs, har smukke blade. Den skal dog bruges med omtanke i salatskålen, da bladene er ret bitre.
» Læs mere