Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Tykskulpet brøndkarse mikrogrønt
30. marts
Tykskulpet brøndkarse mikrogrønt er dagens grønt. Den milde karsesmag klæder de fleste typer smørrebrød.
» Læs mere
Almindelig syre
18. maj
Almindelig syre er dagens grønt. De sprøde blade giver et dejligt friskt og let syrligt pust til salatskålen.
» Læs mere
Hosta skud
23. april
Egentlig var hjørnet med hosta´er tænkt som pynt. Men nu ryger der nogle skud i salatskålen som dagens grønt.
» Læs mere
Krybende læbeløs
28. april
Dagens grønt, krybende læbeløs, har smukke blade. Den skal dog bruges med omtanke i salatskålen, da bladene er ret bitre.
» Læs mere
Skovløg, blomster
13. juni
Dagens grønt er blomster af skovløg. De giver en dejlig mild løgsmag, f.eks. som dekorativt drys i salatskålen.
» Læs mere
Oka blade
7. juni
Oka stammer fra Andesbjergene, men det forhindrer ikke, at de kløver-lignende blade ender i salatskålen som dagens grønt.
» Læs mere
Thai-basilikum
3. juli
Dagens grønt er Thai-basilikum. Drys friske blade på en thailandsk wok-ret, og nyd den fine smag af basilikum med et strejf af anis.
» Læs mere
Lavendel, blade
17. juni
Dagens grønt, lavendel, skal bruges med måde, ellers kommer man nemt til at føle sig hensat til en sydfransk souvenirbutik.
» Læs mere
Porre
29. november
Dagens grønt porre, kan være en skrap fætter i rå tilstand, men med lidt varsomhed giver den et frisk smag f.eks. som pynt
» Læs mere
Mungbønne spirer
17. marts
Dagens grønt er spirer af mungbønne. I et anfald af 80′er nostalgi stod det klart, at de selvfølgelig kun kunne spires i en Bergs spirebakke.
» Læs mere