Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Oregano blomst
29. juli
Bierne er ikke alene om at efterspørge blomstene på almindelig merian, også kaldet oregano. Blomsterne er nemlig dagens grønt.
» Læs mere
Taybær
12. juli
Taybær er dagens grønt. Ikke noget hokus-pokus her, bare spis dem direkte fra planten!
» Læs mere
Langskuplet vinterkarse blomst
11. maj
Dagens grønt er gul. Blomster af langskulpet vinterkarse drysset i salatskålen giver et frisk pust til såvel øje som gane.
» Læs mere
Gul sennep spirer
4. januar
Dagens grønt er spirer af gul sennep, en dejlig krydret forvarsel om forårets komme. Perfekt i salaten eller som pynt på smørrebrød.
» Læs mere
Bladselleri
9. august
Bladselleri er dagens grønt. En helt nødvendig ingrediens i en klassisk waldorfsalat.
» Læs mere
Tusindfryd blade
28. marts
Tiden er kommet til at jagte spæde nye tusindfryd blade til dagens grønt. Småbladene giver måske ikke mæthed, men lidt variation i hverdagen.
» Læs mere
Marokkansk mynte
2. august
Marokkansk mynte er dagens grønt. En varm sommerdag er et glas alkoholfri mojito lige det, der skal til.
» Læs mere
Skovløg, løg
25. marts
Dagens grønt er skovløg, én af det tidlige forårs delikatesser. De små skovløg kan skives og bruges i stedet for kepaløg på en mellemmad.
» Læs mere
Hvidløg
2. oktober
Hvidløg er dagens grønt. Hvidløg kan bruges til ufattelig mange ting. I dag blev det til dressing sammen med en håndfuld krydderurter.
» Læs mere
Kruspersille
6. maj
Kruspersille deler vandene. Nogle elsker den, andre hader den. Uanset hvem du holder med, er kruspersille dagens grønt.
» Læs mere