Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Porre
Porreskiver i vand.

29. november
Dagens grønt porre, kan være en skrap fætter i rå tilstand, men med lidt varsomhed giver den et frisk smag f.eks. som pynt » Læs mere

Hosta blomst
Hosta blomst

21. juli
Vores hosta blomstrer overdådigt i denne tid. For at blomsterne ikke skal gå til spilde, er de udnævnt til dagens grønt. » Læs mere

Timian
Timiankviste som pynt

7. april
Dagens grønt, timian, sætter prikken over i´et på den franske løgsuppe. » Læs mere

Kveller
Kveller, salturt

3. juni
Vi vander normalt ikke med saltvand, men kveller, der er dagens grønt, er en undtagelse. De sprøde stængler har derfor tydelig saltsmag. » Læs mere

Azukibønne spirer
Adzukibønnespirer

10. december
Azukibønne er mungbønnens røde fætter. Spirer af azukibønne er dagens grønt; en nem måde at få et tilskud til salatskålen i vintermånederne. » Læs mere

Smalfliget fløjlsblomst
Appelsintagetes

28. juli
Dagens grønt er appelsintagetes, en variant af smalfliget fløjlsblomst, der med sine klare farver kan gøre én glad i hovedet. » Læs mere

Havesalat småblade
Hovedsalat der skal udtyndes

25. maj
Det er tid til at tynde ud i det tætsåede salatbed. For at de gode sager ikke skal gå til spilde, er havesalat småblade dagens grønt. » Læs mere

Helianti
Helianti-salat

4. marts
Dagens grønt er nogle Helianti knolde, der er blevet til en lækker rå salat. » Læs mere

Tykskulpet brøndkarse
Tykskulpet brøndkarse

7. marts
Dagens grønt er tykskulpet brøndkarse, der har en dejlig mild karsesmag. Den er lige til at blande i salaten eller putte på et stykke smørrebrød. » Læs mere

Rødkål
Rødkål

24. december
Farven til trods er rødkål råkost dagens grønt. Julens rødkål behøver ikke være kogt. Prøv fintsnittet rødkål med tranebær, pinjekerner og hjemmelavet dressing. » Læs mere