Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Agurk
30. juli
Det er agurketid, agurk er dagens grønt. Vi bruger agurk i salatskålen og som pynt på madder, men vi har så mange, at vi nok snart må have en gang tzatziki.
» Læs mere
Grøn linse spirer
5. februar
Spirer af grøn linse er dagens grønt. Linsens styrke ligger måske mere proteinindholdet end smagen, men sammen med andre ting går det an.
» Læs mere
Basilikum
9. maj
Dagens grønt er basilikum. Brugt som pynt på spaghetti med tomatsovs og italienske kødboller, gør den selv Lady og Vagabonden misundelige.
» Læs mere
Skovsyre
27. april
Endnu én af vores utrættelige ukrudtsarter, skovsyre, også kaldet surkløver, har fundet vej til salatskålen, og er dermed blevet forfremmet til dagens grønt.
» Læs mere
Gul sennep spirer
4. januar
Dagens grønt er spirer af gul sennep, en dejlig krydret forvarsel om forårets komme. Perfekt i salaten eller som pynt på smørrebrød.
» Læs mere
Endivie mikrogrønt
15. januar
Dagens grønt er endivie mikrogrønt. Prøv med et lille grønt drys på en mellemmad.
» Læs mere
Smalfliget fløjlsblomst
28. juli
Dagens grønt er appelsintagetes, en variant af smalfliget fløjlsblomst, der med sine klare farver kan gøre én glad i hovedet.
» Læs mere
Mizuna mikrogrønt
30. januar
Dagens grønt er mizuna mikrogrønt. Den ganske milde sennepssmag er perfekt, når man drysser lidt skud på en mellemmad.
» Læs mere
Lancetvejbred
16. maj
Når græsplænen er blevet "vild med vilje", kan den gemme på mange interessante planter, f.eks. dagens grønt, lancetvejbred.
» Læs mere
Ananaskirsebær
5. september
Ananaskirsebær er dagens grønt. De små bær, der er pakket ind næsten som små kinesiske lygter, er lækre som tilbehør til en dessert.
» Læs mere