Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Ramsløgdressing
9. april
Dagans grønt er det hvide af ramsløg, finthakket og blandet i en dressing, der giver en behagelig mild hvidløgsagtig smag.
» Læs mere
Fuglekirsebær
18. juli
Fuglekirsebær er dagens grønt. Selvom der ikke er meget kød på de små bær, er smagen overraskende god.
» Læs mere
Gul sennep spirer
4. januar
Dagens grønt er spirer af gul sennep, en dejlig krydret forvarsel om forårets komme. Perfekt i salaten eller som pynt på smørrebrød.
» Læs mere
Broccolispirer
29. april
Dagens grønt er broccolispirer, som har en dejlig frisk og mild kålsmag.
» Læs mere
Hosta blomst
21. juli
Vores hosta blomstrer overdådigt i denne tid. For at blomsterne ikke skal gå til spilde, er de udnævnt til dagens grønt.
» Læs mere
Kveller
3. juni
Vi vander normalt ikke med saltvand, men kveller, der er dagens grønt, er en undtagelse. De sprøde stængler har derfor tydelig saltsmag.
» Læs mere
Kornblomst
12. august
En kornblomst, der har sneget sig over hækken, er blevet forfremmet til dagens grønt. De blå kronblade pynter i salaten.
» Læs mere
Japanræddike mikrogrønt
14. februar
Dagens grønt er japanræddike mikrogrønt. De små skud giver en dejlig mild tilføjelse til et stykke smørrebrød.
» Læs mere
Kruspersille
6. maj
Kruspersille deler vandene. Nogle elsker den, andre hader den. Uanset hvem du holder med, er kruspersille dagens grønt.
» Læs mere
Jordskok blade
3. september
Savner du inspiration til salatskålen, så snup nogle småblade fra jordskokplanterne. Jordskok blade er dagens grønt.
» Læs mere