Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Japanræddike spirer
Japanræddike spirer

8. februar
Dagens grønt er spirer af japanræddike eller daikon eller kinaradise. Uanset navnet er det dejlig sprødt og mildt pynt på dagens klemme. » Læs mere

Mungbønne spirer
Spirebakke med mungbønnespirer

17. marts
Dagens grønt er spirer af mungbønne. I et anfald af 80′er nostalgi stod det klart, at de selvfølgelig kun kunne spires i en Bergs spirebakke. » Læs mere

Helianti blomst
Helianti blomst

14. oktober
Som små solsikkeblomster hænger dagens grønt, helianti blomster, i 2½-3 meters højde, klar til at blive høstet og brugt som pynt i salatskålen. » Læs mere

Kronokseøje
Krysantemum

17. august
Kronokseøje pynter i haven med sine smukke gule blomster. Som dagens grønt kan kronbladene pynte på salaten. » Læs mere

Pastinak
Pastinak råkost.

11. februar
Pastinak er dagens grønt. Sammen med gulerod og lidt dressing giver pastinakken en dejlig råkost. » Læs mere

Krybende læbeløs
Krybende læbeløs

28. april
Dagens grønt, krybende læbeløs, har smukke blade. Den skal dog bruges med omtanke i salatskålen, da bladene er ret bitre. » Læs mere

Hosta skud
Hosta

23. april
Egentlig var hjørnet med hosta´er tænkt som pynt. Men nu ryger der nogle skud i salatskålen som dagens grønt. » Læs mere

Rosmarin
Rosmarin

8. september
Rosmarin er dagens grønt. Krydderurten kan f.eks. bruges som forsigtigt drys på en blandet salat eller som smagfuldt pynt på en varm ret. » Læs mere

Esdragonfløjlsblomst
Esdragonfløjlsblomst

31. juli
Esdragonfløjlsblomst, lakridstagetes, mexikansk esdragon, kært barn har mange navne. Uanset navnet, er blomsterne blevet dagens grønt. » Læs mere

Endivie mikrogrønt
Endivie mikrogrønt

15. januar
Dagens grønt er endivie mikrogrønt. Prøv med et lille grønt drys på en mellemmad. » Læs mere