Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Chokolademynte blomst
Chokolademynte blomst med bi

15. august
Bierne summer i chokolademyntens blomster. Bierne er ikke de eneste, der sætter pris på blomsterne, der er dagens grønt. » Læs mere

Jordskok
Jordskokråkost

3. december
Dagens grønt er jordskok. Skåret i tynde stave udgør den et dejligt sprødt tilskud til salatskålen. » Læs mere

Asparges
Asparges

25. juli
Dagens grønt er asparges. Prøv f.eks. tyndskrællet asparges på et stjerneskud med grøn ærtebaseret dressing. » Læs mere

Glatbladet persille
Mulligatawny suppe

11. juni
Dagens grønt er en aromatisk krydderurt, glatbladet persille. Prøv den f.eks. som drys på en tallerkenfuld Mulligatawny suppe. » Læs mere

Indianermynte
Indianermynte

24. juni
Med sit tiltalende udseende og milde anissmag har indianermynte ´Crazy Fortune´ fundet vej til salatskålen, og er dermed et oplagt valg til dagens grønt. » Læs mere

Snitselleri
Snitselleri

23. juni
Den delikate snitselleri er dagens grønt. Det perfekte alternativ, hvis man ikke lige er vild med persille. » Læs mere

Grøn linse spirer
Grøn linse spirer

5. februar
Spirer af grøn linse er dagens grønt. Linsens styrke ligger måske mere proteinindholdet end smagen, men sammen med andre ting går det an. » Læs mere

Rød amarant mikrogrønt
Rød amarant mikrøgrønt

20. marts
Hvis du savner lidt kulør på tilværelsen, er løsningen måske at bruge mikrogrønt fra rød amarant som dagens grønt. » Læs mere

Fuglekirsebær
Fuglekirsebær

18. juli
Fuglekirsebær er dagens grønt. Selvom der ikke er meget kød på de små bær, er smagen overraskende god. » Læs mere

Rødløg
Madpandekager med fyld

22. oktober
Rødløg er dagens grønt. Brug f.eks. milde rødløgsskiver i blandet salat eller en del af fyldet i kolde wraps. » Læs mere