Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Rosmarin
8. september
Rosmarin er dagens grønt. Krydderurten kan f.eks. bruges som forsigtigt drys på en blandet salat eller som smagfuldt pynt på en varm ret.
» Læs mere
Knudekål mikrogrønt
17. februar
Dagens grønt er en festlig lilla variant af knudekål. Et solidt drys tilføjer en dejlig mild kålsmag til en mellemmad.
» Læs mere
Rødbede mikrogrønt
27. december
Rødbede mikrogrønt er dagens grønt. Brug f.eks. de saftige små stængler som pynt på et stykke smørrebrød.
» Læs mere
Ærtespirer
13. marts
Dagens grønt er Ærtespirer. Måske findes der en sort, der er velegnet, men denne var ikke specielt god.
» Læs mere
Agurk
30. juli
Det er agurketid, agurk er dagens grønt. Vi bruger agurk i salatskålen og som pynt på madder, men vi har så mange, at vi nok snart må have en gang tzatziki.
» Læs mere
Lavendel, blade
17. juni
Dagens grønt, lavendel, skal bruges med måde, ellers kommer man nemt til at føle sig hensat til en sydfransk souvenirbutik.
» Læs mere
Vietnamesisk pileurt
22. august
Dagens grønt, vietnamesisk pileurt, også kaldet vietnamesisk koriander, er en kraftigt smagende krydderurt, der skal bruges med omtanke.
» Læs mere
Mungbønne spirer
17. marts
Dagens grønt er spirer af mungbønne. I et anfald af 80′er nostalgi stod det klart, at de selvfølgelig kun kunne spires i en Bergs spirebakke.
» Læs mere
Pastinak
11. februar
Pastinak er dagens grønt. Sammen med gulerod og lidt dressing giver pastinakken en dejlig råkost.
» Læs mere
Taybær
12. juli
Taybær er dagens grønt. Ikke noget hokus-pokus her, bare spis dem direkte fra planten!
» Læs mere