Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Solbær
13. juli
Friske solbær, plukket for et øjeblik siden, er dagens grønt. De er gode som tilbehør til en portion is eller en cholokadekage.
» Læs mere
Japanræddike mikrogrønt
14. februar
Dagens grønt er japanræddike mikrogrønt. De små skud giver en dejlig mild tilføjelse til et stykke smørrebrød.
» Læs mere
Babington porreløg
5. marts
Dagens grønt er Babington porreløg. Hvis man ikke lige har noget frisk løg til rullepølsemadden, kan man sagtens bruge den i ganske tynde skiver.
» Læs mere
Purløg før sæson
1. marts
Når dagens grønt er et godt drys purløg, er det egentlig et meget godt valg at putte en fyldig æggekage under.
» Læs mere
Skovløg, blomster
13. juni
Dagens grønt er blomster af skovløg. De giver en dejlig mild løgsmag, f.eks. som dekorativt drys i salatskålen.
» Læs mere
Peberfrugt
16. september
Dagens grønt er peberfrugt. Vi har valgt to eksemplarer af sorten Sweet Banana, en umoden og en moden.
» Læs mere
Radise blomst
4. juni
Hvis man glemmer at vande radiserne, går de nemt i blomst. Men skidt med det, så kan blomsterne blive dagens grønt.
» Læs mere
Gulerødder
27. november
Gulerødder kan anvendes på talrige måder. Dagens grønt er tynde strimler af gulerod, et dejligt indslag i dagens salat.
» Læs mere
Rødløg
22. oktober
Rødløg er dagens grønt. Brug f.eks. milde rødløgsskiver i blandet salat eller en del af fyldet i kolde wraps.
» Læs mere
