Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Endivie spirer
Endivie spirer

2. januar
Endivie spirer er et smagfuldt (bittert) indslag til salat eller pynt på smørrebrød. Endivie spirer er dagens grønt. » Læs mere

Rød spidskål
Rød spidskål

20. august
Rød spidsål er dagens grønt. Brug det f.eks. til at lave en råkostsalat eller en rød coleslaw. » Læs mere

Mini majs
Lille majskolbe

26. oktober
Årets majshøst er ikke noget at prale af, men de små kerner fra søde majs smager faktisk godt rå. Derfor er de dagens grønt. » Læs mere

Broccoli mikrogrønt
Broccoli mikrogrønt

9. januar
Valget af dagens grønt faldt faldt på broccoli mikrogrønt, der giver mildt tilskud til salatskålen eller pynt på en mellemmad. » Læs mere

Bukkehorn spirer
Bukkehorn spirer, Trigonella foemun-graecum

30. november
Bukkehorn spirer er dagens grønt. Spirerne er et dejligt tilskud til salatskålen, men kan også bruges som pynt på en mellemmad. » Læs mere

Hosta skud
Hosta

23. april
Egentlig var hjørnet med hosta´er tænkt som pynt. Men nu ryger der nogle skud i salatskålen som dagens grønt. » Læs mere

Pibeløg
Forårsløg

17. oktober
I daglig tale kalder vi det forårsløg, men egentlig hedder dagens grønt pibeløg. Et herligt mildt løg, der kan bruges til alt muligt. » Læs mere

Lodden løvefod blomst
Lodden løvefod blomster

9. juni
Hvor lodden løvefod praler med vandperler på bladene, gør blomsterne ikke meget væsen af sig. Til gengæld er der mange af dem. De er dagens grønt. » Læs mere

Rødbede mikrogrønt
Rødbede mikrogrønt

27. december
Rødbede mikrogrønt er dagens grønt. Brug f.eks. de saftige små stængler som pynt på et stykke smørrebrød. » Læs mere

Lucernespirer
Ludernespirer i spirebakke

26. april
Opskriften på dagens grønt er enkel: Lucernefrø, spirebakke og vand. Så har du et lækkert vitaminrigt tilskud til salatskålen på en uge. » Læs mere