Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Tusindfryd blomst
Tusindfryd blomster

7. maj
Den står intetanende derude i græsplænen, tusindfryd, og ser pæn ud sammen med mælkebøtten. Men lige om lidt ender den i salatskålen som dagens grønt. » Læs mere

Radise blomst
Radise blomst

4. juni
Hvis man glemmer at vande radiserne, går de nemt i blomst. Men skidt med det, så kan blomsterne blive dagens grønt. » Læs mere

Chokolademynte
Chololademynte

4. juli
Vi dyrker After Eight i drivhuset, eller i hvert fald smagen af det. Chokolademynte er dagens grønt. Bladene smager af, nå-ja: pebermynte og chokolade. » Læs mere

Mynte
Mynte

16. april
Mynte har vi i flere varianter. Dagens grønt er vistnok en grøn mynte hybridiseret med et eller andet. Uanset hvad har den en dejlig frisk myntesmag. » Læs mere

Esdragonfløjlsblomst
Esdragonfløjlsblomst

31. juli
Esdragonfløjlsblomst, lakridstagetes, mexikansk esdragon, kært barn har mange navne. Uanset navnet, er blomsterne blevet dagens grønt. » Læs mere

Rødbede
Rødbederåkost

9. december
Rødbede er dagens grønt. Den heldige sort er Chioggia, den stribede bolcherødbede. Den kan bruges alene eller blandet med andre rodfrugter eller salat. » Læs mere

Mungbønne spirer
Spirebakke med mungbønnespirer

17. marts
Dagens grønt er spirer af mungbønne. I et anfald af 80′er nostalgi stod det klart, at de selvfølgelig kun kunne spires i en Bergs spirebakke. » Læs mere

Rødkløver spirer
Rødkløver spirer

21. januar
Rødkløver spirer er dagens grønt. Det ser lækkert ud som pynt på en mellemmad, og så skulle det oven i købet være sundt. » Læs mere

Rødkål
Rødkål

24. december
Farven til trods er rødkål råkost dagens grønt. Julens rødkål behøver ikke være kogt. Prøv fintsnittet rødkål med tranebær, pinjekerner og hjemmelavet dressing. » Læs mere

Hvidkløver mikrogrønt
Hvidkløver mikrogrønt

26. februar
Hvidkløver er ikke kun noget, køerne kan gumle på. Hvidkløver har også sin plads i salatskålen og på frokostbordet. » Læs mere