Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Havekørvel
6. juni
Dagens grønt er havekørvel, der med sin søde anissmag passer perfekt til at drysse i en skål salat.
» Læs mere
Bukkehorn spirer
30. november
Bukkehorn spirer er dagens grønt. Spirerne er et dejligt tilskud til salatskålen, men kan også bruges som pynt på en mellemmad.
» Læs mere
Peberrod
11. marts
Dagens grønt er peberrod. Et lille stykke rod hentet i haven, revet på det fine rivejern og drysset på en mellemmad med oksebryst.
» Læs mere
Ribs
2. juli
Vi kender måske mest ribs fra ribsgele, men i dag er klaserne af de små, røde, syrlige, søde bær dagens grønt. Server dem f.eks. som tilbehør til en portion is.
» Læs mere
Raps blomster
15. maj
Dagens grønt er raps blomster. Brug f.eks. de flotte gule blomster som et sødt og pikant tilskud til salatskålen.
» Læs mere
Havekarse
3. april
Dagens grønt er karse, dyrket i en bakke i vindueskarmen. Et drys på leverpostejmaden er godt for såvel øjet som ganen.
» Læs mere
Koriander
25. august
Et lille drys koriander på en orientalsk inspireret gryderet er dagens grønt.
» Læs mere
Brombær
22. juli
Selvom de brombær, vi har fået fat i, er lidt tamme, er de blevet dagens grønt. Måske kan vi finde en lidt vildere sort...?
» Læs mere
Havemælde
26. juni
Den produktive havemælde leverer dagens grønt. De milde blade er dejligt bladgrønt at blande i salatskålen.
» Læs mere
Helianti blomst
14. oktober
Som små solsikkeblomster hænger dagens grønt, helianti blomster, i 2½-3 meters højde, klar til at blive høstet og brugt som pynt i salatskålen.
» Læs mere