Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Basilikum
9. maj
Dagens grønt er basilikum. Brugt som pynt på spaghetti med tomatsovs og italienske kødboller, gør den selv Lady og Vagabonden misundelige.
» Læs mere
Radise
10. august
Radiser er dagens grønt. Egentlig kan de bruges direkte fra vandhanen, men de er også gode til at give et pift til kartoffelsalaten.
» Læs mere
Bøgeblade
10. maj
Find et bøgetræ. Pluk nogle af de små, lysegrønne blade. Så nemt er det, nu har du dagens grønt, lige til at drysse i salatskålen.
» Læs mere
Koriander frø
8. marts
Fortvivl ikke, hvis du har for mange korianderfrø, du kan bare bruge nogle af dem som krydderi. Derfor er korianderfrø dagens grønt.
» Læs mere
Jordskok blomst
20. oktober
Jordskok blomst er dagens grønt. Blomsterne ligner solsikker en miniature, og kronbladene kan blandt andet bruges som pynt på salat.
» Læs mere
Mungbønne spirer
17. marts
Dagens grønt er spirer af mungbønne. I et anfald af 80′er nostalgi stod det klart, at de selvfølgelig kun kunne spires i en Bergs spirebakke.
» Læs mere
Langskuplet vinterkarse blomst
11. maj
Dagens grønt er gul. Blomster af langskulpet vinterkarse drysset i salatskålen giver et frisk pust til såvel øje som gane.
» Læs mere
Knudekål spirer
23. februar
Det er ikke kun ganen, der skal fornøjes, når vi spiser. Derfor er lilla knudekål spirer dagens grønt.
» Læs mere
Babington porreløg
5. marts
Dagens grønt er Babington porreløg. Hvis man ikke lige har noget frisk løg til rullepølsemadden, kan man sagtens bruge den i ganske tynde skiver.
» Læs mere
Havemerian
27. juni
Havemerian er mest kendt som krydderurt, men kan også bruges til at sætte liv i salatskålen. Derfor er havemerian dagens grønt.
» Læs mere