Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Koriander mikrogrønt
2. april
Koriander mikrogrønt skal som alt, der har med koriander at gøre, bruges med forsigtighed. Trods dette kan den jo godt være dagens grønt.
» Læs mere
Ærtespirer
13. marts
Dagens grønt er Ærtespirer. Måske findes der en sort, der er velegnet, men denne var ikke specielt god.
» Læs mere
Babington porreløg
5. marts
Dagens grønt er Babington porreløg. Hvis man ikke lige har noget frisk løg til rullepølsemadden, kan man sagtens bruge den i ganske tynde skiver.
» Læs mere
Bindsalat
22. september
Bindsalat, hjertesalat, romersk salat, romainesalat, cos salat eller hvad man nu foretrækker at kalde denne salattype, er udnævnt til dagens grønt.
» Læs mere
Krybende læbeløs blomst
13. maj
Lige så meget dagens grønt, krybende læbeløs blomst, har udseendet med sig, ligeså stor er modviljen ved aftenbordet, for den smukke blomst er bitter.
» Læs mere
Knudekål mikrogrønt
17. februar
Dagens grønt er en festlig lilla variant af knudekål. Et solidt drys tilføjer en dejlig mild kålsmag til en mellemmad.
» Læs mere
Peberrod
11. marts
Dagens grønt er peberrod. Et lille stykke rod hentet i haven, revet på det fine rivejern og drysset på en mellemmad med oksebryst.
» Læs mere
Skovjordbærblomster
22. maj
Skovjordbær er en nyttig bunddækkeplante. I dag er dens blomster dagens grønt. Spis ikke dem alle, der skal også være til bær.
» Læs mere
Radise skulper
7. juli
Radise skulper er dagens grønt. Lækre at nyde som snacks på en varm sommerdag eller blandet i salatskålen.
» Læs mere
Løgkarse skulper
1. juni
Dagens grønt, løgkarse skulper er, hvis sandheden skal frem, lidt kedelige. Først smager de af næsten ingenting, så kommer der et skarpt pift af sennep og løg.
» Læs mere