Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Marokkansk mynte
2. august
Marokkansk mynte er dagens grønt. En varm sommerdag er et glas alkoholfri mojito lige det, der skal til.
» Læs mere
Heliantiblade
28. maj
Dagens grønt er ikke almindelig kendt som salatplante, men spæde heliantiblade kan spises rå i salat.
» Læs mere
Kepaløg
1. januar
På årets første dag hører det sig til med en sildemad med karrysalat og løgringe. Derfor er kepaløg dagens grønt.
» Læs mere
Grøn linse spirer
5. februar
Spirer af grøn linse er dagens grønt. Linsens styrke ligger måske mere proteinindholdet end smagen, men sammen med andre ting går det an.
» Læs mere
Skovløg, blade
27. marts
Hvis du kigger rigtig godt efter i salatskålen, kan du se dagens grønt: snittede blade fra skovløg.
» Læs mere
Bukkehorn spirer
30. november
Bukkehorn spirer er dagens grønt. Spirerne er et dejligt tilskud til salatskålen, men kan også bruges som pynt på en mellemmad.
» Læs mere
Solsikke mikrogrønt
23. marts
Solsikke mikrogrønt er dagens grønt. De vokser hurtigt, så spis dem i en fart - inden de bliver makrogrønt.
» Læs mere
Rosmarin
8. september
Rosmarin er dagens grønt. Krydderurten kan f.eks. bruges som forsigtigt drys på en blandet salat eller som smagfuldt pynt på en varm ret.
» Læs mere
Lodden løvefod
15. april
Det ser fantastisk ud, når dugdråber perler på lodden løvefods blade. Og så er planten er spiselig. Derfor er lodden løvefod dagens grønt.
» Læs mere
Chokolademynte blomst
15. august
Bierne summer i chokolademyntens blomster. Bierne er ikke de eneste, der sætter pris på blomsterne, der er dagens grønt.
» Læs mere