Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag







Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være frisk, dvs. ikke kogt, stegt, bagt eller konserveret. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Chokolademynte
Chololademynte

4. juli
Vi dyrker After Eight i drivhuset, eller i hvert fald smagen af det. Chokolademynte er dagens grønt. Bladene smager af, nå-ja: pebermynte og chokolade. » Læs mere

Ribs
Ribs

2. juli
Vi kender måske mest ribs fra ribsgele, men i dag er klaserne af de små, røde, syrlige, søde bær dagens grønt. Server dem f.eks. som tilbehør til en portion is. » Læs mere

Skvalderkål
Skvalderkål

18. april
Skvalderkål har vi altid opfattet som irriterende ukrudt. Men i dag er skvalderkål blevet forfremmet til dagens grønt. » Læs mere

Timian
Timiankviste som pynt

7. april
Dagens grønt, timian, sætter prikken over i´et på den franske løgsuppe. » Læs mere

Løvstikke
Frikadeller med kogte, kolde kartofler og løvstikkepesto

23. maj
Løvstikke, der er dagens grønt, kan godt blive lidt dominerende i salatskålen, men prøv at servere frikadeller med kogte, kolde kartofler og løvstikkepesto. » Læs mere

Gule skovjordbær
Gule skovjordbær

21. juni
Dagens grønt, gule skovjordbær er noget af vores yndlingsukrudt. Den klarer konkurrencen mod forskelligt ukrudt fint. Alt i alt en dejlig bundækkeplante. » Læs mere

Skovsyre
Skovsyre

27. april
Endnu én af vores utrættelige ukrudtsarter, skovsyre, også kaldet surkløver, har fundet vej til salatskålen, og er dermed blevet forfremmet til dagens grønt. » Læs mere

Løgkarse blomst
Løgkarse blomst

12. maj
Små hvide og milde blomster er dagens grønt. Mæt bliver man næppe af dem, men de er en æstetisk nydelse. » Læs mere

Lavendel, blade
Hakkede lavendelblade

17. juni
Dagens grønt, lavendel, skal bruges med måde, ellers kommer man nemt til at føle sig hensat til en sydfransk souvenirbutik. » Læs mere

Heliantiblade
Helianti blade

28. maj
Dagens grønt er ikke almindelig kendt som salatplante, men spæde heliantiblade kan spises rå i salat. » Læs mere