Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Rapini mikrogrønt
Rapini mikrogrønt

2. februar
Rapini mikrogrønt er dagens grønt. Drys lidt på en mellemmad for at tilføje en frisk mild kålsmag. » Læs mere

Endivie mikrogrønt
Endivie mikrogrønt

15. januar
Dagens grønt er endivie mikrogrønt. Prøv med et lille grønt drys på en mellemmad. » Læs mere

Toårig natlys
Toårig natlys

6. august
Toårig natlys har gjort noget ud af udseendet, så det er velfortjent, at blomsterne er dagens grønt. » Læs mere

Havekarse
Karse på leverpostej

3. april
Dagens grønt er karse, dyrket i en bakke i vindueskarmen. Et drys på leverpostejmaden er godt for såvel øjet som ganen. » Læs mere

Klitrose
Klitrose

6. juli
Kronbladene fra klitrosens velduftende blomster er udnævnt til dagens grønt. De er flotte som pynt på salat eller dessert. » Læs mere

Haveløvemund
Haveløvemund

3. august
Haveløvemund smager ikke af noget særligt, men den pynter gevaldigt på en dessert eller en blandet salat. Derfor er den dagens grønt. » Læs mere

Porre
Porreskiver i vand.

29. november
Dagens grønt porre, kan være en skrap fætter i rå tilstand, men med lidt varsomhed giver den et frisk smag f.eks. som pynt » Læs mere

Citrontimian
Citrontimian

10. marts
Dagens grønt, citrontimian er en herlig krydderurt, der smager og dufter mere af citron end af timian. » Læs mere

Rød linse
Rød linse, Lens culinaris

4. december
Rød linse spirer er dagens grønt. Spiretiden er kun et par dage, så det er nemt og hurtigt. » Læs mere

Rapini spirer
Rapini

18. januar
Rapini spirer er dagens grønt. Nyd det milde strejf af sennepssmag som supplement til salatskålen eller pynt på en klemme. » Læs mere