Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Koriander
Almindelig koriander

25. august
Et lille drys koriander på en orientalsk inspireret gryderet er dagens grønt. » Læs mere

Rødløg
Madpandekager med fyld

22. oktober
Rødløg er dagens grønt. Brug f.eks. milde rødløgsskiver i blandet salat eller en del af fyldet i kolde wraps. » Læs mere

Ærteskud
Ærteskud på mellemmad

29. februar
Dagens grønt er høstet. Ærteskuddene ligger klar som et tilskud til salatskålen til aftensmaden. » Læs mere

Radise blomst
Radise blomst

4. juni
Hvis man glemmer at vande radiserne, går de nemt i blomst. Men skidt med det, så kan blomsterne blive dagens grønt. » Læs mere

Storblomstret kodriver blade
Storblomstret kodriver blade

22. marts
Storblomstret kodriver blade er dagens grønt. De flotte, krusede blade giver et flot tilskud til dagens blandede salat. » Læs mere

Azukibønne spirer
Adzukibønnespirer

10. december
Azukibønne er mungbønnens røde fætter. Spirer af azukibønne er dagens grønt; en nem måde at få et tilskud til salatskålen i vintermånederne. » Læs mere

Ærtespirer
Ærtespirer

13. marts
Dagens grønt er Ærtespirer. Måske findes der en sort, der er velegnet, men denne var ikke specielt god. » Læs mere

Havesalat småblade
Hovedsalat der skal udtyndes

25. maj
Det er tid til at tynde ud i det tætsåede salatbed. For at de gode sager ikke skal gå til spilde, er havesalat småblade dagens grønt. » Læs mere

Grønkål
Grønkål

24. januar
Dagens grønt, grønkål er en traditionel vintergrønsag. Vi kender den nok mest som grønlangkål, men råkost kan også noget. » Læs mere

Snitselleri
Snitselleri

23. juni
Den delikate snitselleri er dagens grønt. Det perfekte alternativ, hvis man ikke lige er vild med persille. » Læs mere