Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Tusindfryd blade
Bellis, tusinfryd blade

28. marts
Tiden er kommet til at jagte spæde nye tusindfryd blade til dagens grønt. Småbladene giver måske ikke mæthed, men lidt variation i hverdagen. » Læs mere

Koriander
Almindelig koriander

25. august
Et lille drys koriander på en orientalsk inspireret gryderet er dagens grønt. » Læs mere

Gul sennep spirer
Gul sennep spirer

4. januar
Dagens grønt er spirer af gul sennep, en dejlig krydret forvarsel om forårets komme. Perfekt i salaten eller som pynt på smørrebrød. » Læs mere

Krybende læbeløs
Krybende læbeløs

28. april
Dagens grønt, krybende læbeløs, har smukke blade. Den skal dog bruges med omtanke i salatskålen, da bladene er ret bitre. » Læs mere

Krybende læbeløs blomst
Krybende Læbeløs blomster

13. maj
Lige så meget dagens grønt, krybende læbeløs blomst, har udseendet med sig, ligeså stor er modviljen ved aftenbordet, for den smukke blomst er bitter. » Læs mere

Rynket rose
Rynket rose blomst

29. maj
Rynket rose er en invasiv art, men alligevel er kronbladene dagens grønt, de ser festlige ud som pynt på salaten. » Læs mere

Havekarse
Karse på leverpostej

3. april
Dagens grønt er karse, dyrket i en bakke i vindueskarmen. Et drys på leverpostejmaden er godt for såvel øjet som ganen. » Læs mere

Grønkål
Grønkål

24. januar
Dagens grønt, grønkål er en traditionel vintergrønsag. Vi kender den nok mest som grønlangkål, men råkost kan også noget. » Læs mere

Rød amarant mikrogrønt
Rød amarant mikrøgrønt

20. marts
Hvis du savner lidt kulør på tilværelsen, er løsningen måske at bruge mikrogrønt fra rød amarant som dagens grønt. » Læs mere

Løgkarse
Løgkarse

25. april
Dagens grønt løgkarse har bevæget sig ind i haven uden invitation. Men nu kan vi plukke lidt ekstra grønt til salatskålen. » Læs mere