Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Raps mikrogrønt
Raps mikrogrønt

16. marts
Raps er ikke bare noget, vi bruger til at krydre næseborene med i forsommeren og til at lave olie af. Raps mikrogrønt er dagens grønt. » Læs mere

Olivenurt
Olivenurt

19. juni
Olivenurt kommer egentlig fra landene omkring Middelhavet, men hvorfor skulle det forhindre den i at blive dagens grønt? » Læs mere

Løgkarse skulper
Løgkarse skulper

1. juni
Dagens grønt, løgkarse skulper er, hvis sandheden skal frem, lidt kedelige. Først smager de af næsten ingenting, så kommer der et skarpt pift af sennep og løg. » Læs mere

Peberrod
Revet peberrod på rugbrød med oksebryst

11. marts
Dagens grønt er peberrod. Et lille stykke rod hentet i haven, revet på det fine rivejern og drysset på en mellemmad med oksebryst. » Læs mere

Rødbede
Rødbederåkost

9. december
Rødbede er dagens grønt. Den heldige sort er Chioggia, den stribede bolcherødbede. Den kan bruges alene eller blandet med andre rodfrugter eller salat. » Læs mere

Broccolispirer
Broccolispirer

29. april
Dagens grønt er broccolispirer, som har en dejlig frisk og mild kålsmag. » Læs mere

Radise
Radiser

10. august
Radiser er dagens grønt. Egentlig kan de bruges direkte fra vandhanen, men de er også gode til at give et pift til kartoffelsalaten. » Læs mere

Rødbedeblade
Blandet salat med rødbedeblade

21. april
Et par rester rødbedefrø blev for nogle uger siden sået i en urtepotte i køkkenvinduet. Nu bliver de små blade brugt som dagens grønt. » Læs mere

Dild
Dild

27. juli
Dagens grønt er dild. Bare lige en dusk eller to på toppen af et stjerneskud eller noget i den retning. » Læs mere

Blomsterkarse blomst
Tallerkensmækker blomst

20. juli
De intense røde blomster på blomsterkarse, som også går under navnet tallerkensmækker, har fået rollen som dagens grønt. » Læs mere