En underlig kartoffel

Der kom en pakke med posten den anden dag. En ganske lille én. Lidt mindre end en husholdningsæske med tændstikker. Hmmm.... underligt, jeg ventede ellers ingen pakker. Kunne ikke huske at have bestilt noget.

Den blev nysgerrigt pakket op. Indeni lå der en lille kartoffel. Den har facon ligesom en aspargeskartoffel, og ligner også en del, men den har en smuk rød farve.

Ulluco, Ullucus tuberosa
Knolden, der kom med posten. Størrelse er nogenlunde som en tommelfinger.

Jeg måtte have fat i afsenderen. Skrev en lille mail til hende:

Tak for kartoflen. Den smagte udmærket. Send bare flere.

Svaret kom tilbage. Det er skam ikke en kartoffel. Det er en Ulluco. Hvilken herlig overraskelse! En dejlig lille ekstra julegave. Tak, Elsa!

Jeg skal lige huske at nævne, at den skam ikke er blevet spist, så vi aner ikke det fjerneste om, hvordan den smager. Nu bliver den opbevaret frostfrit i garagen vinteren over sammen med Oka knoldene. Jeg har faktisk været på jagt efter sådan én et stykke tid, så det var en herligt at pakke den ud.

Ulluco, Ullucus tuberosus kommer ligesom kartoffel og oka fra andesbjergene. Den skal udmærket kunne dyrkes her i Danmark. Det bliver spændende at prøve hvordan den gror, og hvordan den smager. Inden foråret kommer, skal der søges lidt mere om, hvordan den gror, og hvilke krav den stiller.

Glædelig jul

Der er ingen vej uden om. Nu er det snart jul. Men vi når det nok. Endnu et par plader småkager skal bages. Juletræet venter stadig tålmodigt på at blive pyntet, og de sidste par gaver skal pakkes ind, når modtageren kigger den anden vej. Så er det jul!

Julesne ser det ikke ud til at vi får i år, men vi har da haft noget hvidt at se på nogle dage, da der var rimfrost over det hele. Ganske pænt, forresten.

Herfra skal ønsket om en rigtig glædelig jul lyde til de, der har lagt øjne til billederne og ordene her på stedet. Må der komme mange gode havegaver under træet!

Læs eventuelt også:

Oka
Anu, Mashua

Litteratur om emnet:

[87] Lost Crops of the Incas - Little-Known Plants of the Andes with Promise for Worldwide Cultivation

Gulerodsskærm i rimfrost.
Frøstand af gulerod i rimfrost.

Rimfrost

'
 

© Copyright 2007, Gourmethaven. Oprettet: 22. December 2007.

39 online
free counters