Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Grøntsager, grønsager
Agurk, melon mm.
Anu, Mashua
Asparges
Batat, sød kartoffel
Chili og peberfrugt
Fladbælg, Lathyrus
Frugt eller grønsag
Gulerødder
Gurkemeje
Helianti
Ingefær
Jordnød
Jordskok
Kardon
Kinaskok, knoldgaltetand
Løg, hvidløg mm.
Oka
Peberrod
Rødbeder i massevis
Salatskålen
Spinatranke
Taro
Tomater
Yacon
Ært

Spinatranke, Kaukasisk spinat

Spinatranke, også kaldet Kaukasisk spinat, er en flerårig slyngplante. Den vokser vildt i Kaukasus, og er kommet til Danmark i 1800-tallet. Den er ikke, og har ikke været særlig kendt i Danmark. Spinatranke kan anvendes som klatreplante, der skal dække store områder af f.eks. en mur og som erstatning for spinat om foråret, mens bladene stadig er lysegrønne og lækre.

Spinatranke kan formeres både via frø og ved deling af planter. Frøene er ganske små, under 1 mm og nærmest kuglerunde, så de er svære at håndtere. For bryde frøhvilen og spire, skal frøene stratificeres, dvs. kuldebehandles. Det kan f.eks. gøres ved at så frøene i en potte, og stille den i køleskab eller udenfor i det tidlige forår et par uger.

Det bedste tidspunkt at så er om efteråret, hvis man kan få fat i frøene på dette tidspunkt, og da kan man så på voksestedet. Ellers må man så inde om foråret og foretage kuldebehandlingen for at efterligne vinterens komme. Frøene bevarer kun spireevnen i 1, højst 2 år. Man skal regne med, at spireprocenten er temmelig lav.

Første år vokser spinatranke tøvende, men derefter er den sejlivet og hurtigtvoksende. Den trives godt i sol eller halvskygge. Spinatranke er vinterhårdfør, og overvintrer på voksestedet uden særlig pleje.

Frø af spinatranke er ikke i almindelig handel i Danmark. Runabergs Fröer har den på listen. De havde dog udsolgt i 2004, men heldigvis lykkedes det gennem foreningen frøsamlerne at få fat i nogle få frø fra en norsk frøsamler, og vi har nu en meget livskraftig plante.

Spinatranke, Kaukasisk spinat
Videnskabeligt navn: Hablitzia tamnoides M. Bieb.
Familie: Salturtfamilien, Chenopodiaceae
Svensk: Rankspenat
Norsk: Stjernemelde
Tysk: Schmerwurz-Hablitzie, Kaukasischer Spinat, Kletterspinat

Litteratur om emnet:

[43] Nordisk illustreret Havebrugsleksikon, Bind I - II
[13] Køkkenhaven - den grønne arv

  • Spinatranke
    Spinatranke plante få uger efter spiring.
  • Spinatranke
    1 år gammel plante i det tidlige forår.
  • Spinatranke
    2-årig spinatranke om foråret.