Vildfuglefrø med blandet indhold

Knækko og Milo

Det er så moderne at lave meningsundersøgelser. Der går næppe en uge, uden at vi bliver bedt om at deltage i én eller anden undersøgelse. Det kan være et tidsskrift vi abonnerer på, som gerne vil vide hvad vi synes om indholdet. Det kan være en forening eller organisation vi er medlem af. Eller et analyseinstitut, der har gang i én eller anden undersøgelse for en kunde (som vil finde ud af, hvordan de får os som kunde).

Henvendelserne kommer både pr. brevpost, mail og telefon. Mest ubelejligt er telefonopkaldene, for de har det med at ramme lige omkring spisetid, eller når vi skal til at slappe af efter en lang dag. Dørsalgsloven, som regelsættet herom kaldes i daglig tale, burde moderniseres. Det kan ikke være rigtigt at man skal på Robinson-listen for at slippe for den slags.

Engang svarede jeg naivt og beredvilligt på alt af den slags. Det er jo smigrende, at nogen finder min holdning interessant, men jeg fandt efterhånden ud af at jeg brugte ret lang tid på ingenting. Derfor spørger jeg nu, når den engagerede, indsmigrende og nogle gange anmassende stemme i telefonen er næsten færdig med salgstalen og skal til at pumpe for informationer: "Hvad får JEG egentlig ud af det?" Det er jo strømningerne i dagens Danmark, at man kun skal gøre noget, hvis man selv får noget ud af det. Det kan alle forstå.

Som regel er svaret noget i retning af at jeg får mulighed for at deltage i en lodtrækning om 3 flasker vin af ukendt oprindelse, eller måske lodtrækning om et gavekort. Det er desværre ikke godt nok til mig, og så stopper samtalen her. Pudsigt nok er antallet af uopfordrede henvendelser om deltagelse i den slags undersøgelser dalet kraftigt, efter at jeg er begyndt at afvise at bruge tid på det. Jeg håber, at jeg efterhånden er skrevet op i den sorte bog hos analyseinstitutterne....

Når nu holdningen til meningsanalyser er så kritisk her på parcellen, kan det forekomme underligt, at vi selv har lavet en brugerundersøgelse. Men det har vi altså gjort. Oven i købet ved spisetid. Det skal dog til vort forsvar fremføres, at det var helt frivilligt at deltage.

Snydt så vandet driver

Baggrunden er, at vi fodrer fugle her i haven om vinteren. Det er med til at gøre haven til et attraktivt sted for fuglene. Vi har rigtig mange fugle i haven året rundt, og har stor glæde af de fleste af dem. Både fordi fuglene er fornøjelige at se på, og fordi et rigt fugleliv er en forudsætning for at dyrke haven i god økologisk balance. Bare tænk på hvor mange insekter og larver én enkelt musvit-familie skal bruge i løbet af et år.

Som regel har vi fodret med mejsekugler og solsikkefrø. Det er lidt forskelligt, hvornår fuglene foretrækker det ene og det andet, men det ser ud til at virke godt. Desuden kommer der ofte et overskåret æble på jorden, det er noget især droslerne sætter pris på.

Men her for nyligt var der røget en pose "Vildfuglefrø" i indkøbskurven. Det er en blanding, der består af:

  • Knækko
  • Knækket majs
  • Gul Hirse
  • Milo
  • Solsikkefrø
  • Boghvede
  • Hamp

De fleste af tingene kunne vi hurtigt genkende, men Knækko og Milo - hvad er det? Det lyder mest som hovedpersoner i en ny Disney tegnefilm.

Milo kunne hurtigt findes i plantedatabaser. Det er det samme som Durra, Sorghum bicolor, som er en hirselignende græsart. Knækko lod sig ikke finde i et eneste opslagsværk. Efter at have spurgt rundt forskellige steder og efter at have sorteret et par håndfulde "Vildfuglefrø", ser det ud som om Knækko er et synonym for knækkede korn af en eller anden art.

Ud over det deklarerede indhold, fandt vi nogle spændende ting i frøblandingen, blandt andet jordnødder, småpinde og foderpiller.

Således oplyst om sammensætningen af den dyre frøblanding besluttede vi at udføre en brugerundersøgelse, der skulle afdække, hvilke frø fuglene bedst kunne lide. Det vi sagde til fuglene var: "Nu lægger vi en pæn portion "Vildfuglefrø" på foderbrættet. Hvis I har lyst til at deltage i undersøgelsen, skal I sortere frøene. Dem, I bedst kan lide, skal I spise så hurtigt som muligt. Den I ikke bryder jer om, skal I bare lade ligge eller smide på jorden".

Der var omkring et halvt hundrede fugle, der omgående meldte sig frivilligt til at deltage i undersøgelsen. Resultatet var ganske éntydigt. Brugerundersøgelsen viste at foretrukne frø er:

  1. Solsikke
  2. Hamp
I bunden af listen kom "Knækko". Det er vist kun duerne, der gider æde det. Ærgerligt, for det er Knækko, der er allermest af i den dyre blanding. Men det fuglene værdsætter mest, nemlig Solsikke og Hamp, er der kun meget lidt af i blandingen. Det var jo ellers en blanding, der skulle være sammensat specielt til havens vilde fugle. Som grønirisk forsigtigt pippede mig i øret, da jeg undrende spurgte, om de da ikke var vilde: "I er blevet snydt, så vandet driver!"

Læs eventuelt også:

Havens fugle

Vildfuglefrø
Vildfuglefrø - en blandet og dyr fornøjelse.

Varedeklaration fir vildfuglefrø
Som ekstra bonus indholdt vores vildfuglefrø tillige blandt andet jordnødder, pinde og foderpiller.

'
 

© Copyright 2011, Gourmethaven. Oprettet: 8. Januar 2011.

11 online
free counters