Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag









Esdragonfløjlsblomst
Dagens grønt 31. juli

Esdragonfløjlsblomst, mexicansk esdragon

Esdragonfløjlsblomst, Tagetes lucida går også under navnet mexicansk esdragon og undertiden lakridstagetes. Smagen af de flotte orangegule blomster er mild esdragon/anis. Brug den f.eks. som et smukt drys på et stykke chokoladekage.

Esdragonfløjlsblomst sælges mange steder såvel i Danmark som i udlandet som en spiselig blomst. Gå dog lidt forsigt til den, da fødevarestyrelsen advarer mod at indtage den beslægtede art smalfliget fløjlsblomst, Tagetes tenuifolia.

Fødevarestyrelsen skriver om Tagetes tenuifolia

Smalfliget fløjlsblomst – også kaldet tagetes – er en dyrket plante, som tilhører kurvblomstfamilien. Planten blomstrer fra maj-oktober. Planten markedsføres også under populær-navne som citron-, appelsin- eller lakridstagetes.

Der er forholdsvis begrænsede kemiske undersøgelser af indholdsstoffer i blomsten, som indeholder α-terthienyl. Der er ikke kendskab til undersøgelser, hvor mennesker har indtaget blomsten af smalfliget fløjlsblomst eller oplysninger om forgiftningstilfælde hos mennesker, som har spist blomsten eller andre plantedele, men indtagelsen af blomsten er formodentlig også begrænset.

Plantens giftighed er ikke klarlagt, da der ikke er tilstrækkelig viden om planten og dens indholdsstoffer. På grund af den begrænsede viden om plantens indholdsstoffer og risici vurderes det, at blomsten ikke bør spises.

Læs eventuelt også:

Smalfliget fløjlsblomst