Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag









Appelsintagetes
Dagens grønt 28. juli

Smalfliget fløjlsblomst, appelsintagetes

Appelsintagetes, Tagetes tenuifolia er en smuk blomst, der mange steder i litteraturen nævnes som en spiselig blomst, der f.eks. bruges til at drysse kronbladene over en salat som pynt. Tagetes tenuifolia kaldes også smalfliget fløjlsblomst. Appelsintagetes kronblade smager let sødligt med et strejf af appelsin.

Selvom appelsintagetes denne dag er blevet udnævnt til dagens grønt, og selvom der ikke er kendte tilfælde af forgiftning, skal der, jfr. advarslen fra Fødevarestyrelsen herunder, ikke opfordres til at spise blomsten. Nøjes i stedet med at nyde det smukke syn.

Tagetes har en vis effekt til bekæmpelse af nematoder ved at lade tagetes vokse som mellemafgrøde. Der kan desuden fremstilles biologiske bekæmpelsesmidler mod nematoder, indeholdende alpha-terthienyl, udtrukket af tagetesrod.

Fødevarestyrelsen skriver om Tagetes tenuifolia

Smalfliget fløjlsblomst – også kaldet tagetes – er en dyrket plante, som tilhører kurvblomstfamilien. Planten blomstrer fra maj-oktober. Planten markedsføres også under populær-navne som citron-, appelsin- eller lakridstagetes.

Der er forholdsvis begrænsede kemiske undersøgelser af indholdsstoffer i blomsten, som indeholder α-terthienyl. Der er ikke kendskab til undersøgelser, hvor mennesker har indtaget blomsten af smalfliget fløjlsblomst eller oplysninger om forgiftningstilfælde hos mennesker, som har spist blomsten eller andre plantedele, men indtagelsen af blomsten er formodentlig også begrænset.

Plantens giftighed er ikke klarlagt, da der ikke er tilstrækkelig viden om planten og dens indholdsstoffer. På grund af den begrænsede viden om plantens indholdsstoffer og risici vurderes det, at blomsten ikke bør spises.

Læs eventuelt også:

Esdragonfløjlsblomst