Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Årets gang
Taghaver og solceller
Efterårstanker
Stadig patent på arvestykker!
Fuglenes fest er aflyst
Sommerferie
Frøsamler sommertur 2024
Drop industri-landbruget
Så hatten passer
Vildt naturlig nostalgi
Frøsamler årsmøde 2024
Skudår og jordbunker
20 års jubilæum

Årets gang arkiv »

Væg af kufferter på Museum for anden verdenskrig i Gdansk

Efterårstanker

Haven har været alene hjemme, mens vi har været på en mini-ferie. Det blev en herlig tur, der var mættet med indtryk som stritter i mange forskellige retninger, muntre, alvorlige og hyggelige.

I den finurlige ende af skalaen var vores ophold i København på et økologisk, bæredygtigt hotel. Alt - papkrus, håndklæder, servietter, sæbe osv, var økologisk og bæredygtigt, og skulle vi have været uheldige at glemme tandbørsten derhjemme, ville vi have kunnet børste tænderne med en bæredygtig bambustandbørste. Fint nok, men når der SÅ omsorgsfuldt skiltes med bæredygtighedspolitik, efterlader det indtrykket, at det handler mere om image end det handler om at gøre det rigtige.

En formildende omstændighed var, at selvom havremælken havde en fremtrædende placering på morgenbuffeten, kunne vi få æg og bacon.

En gåtur i nærheden bragte os til området ved Halmtorvet og Kødbyen, der tilsyneladende er blevet et mondænt område, besøgt af moderne mennesker. Området var blandt andet forsynet med masser af gammelt skrammel, upcycled til lamper, hylder, kunst og lignende samt en restaurant med skiltet: Dinosaurerne drak ikke rødvin - de er uddøde nu.

Vi valgte dog at indtage vores aftensmåltid på en mere lavprofileret vietnamesisk restaurant i nærheden. Den havde også et mere jordnært prisniveau.

Gdansk

Vor lille ferie fortsatte i regi af Dansk Færgehistorisk Selskab, der havde arrangeret en tur med bus til Karlskrona og videre med færge til Gdynia i Polen. Herefter igen med bussen til Gdansk hvor der ventede en mængde indtryk, hvoraf nogle stadig rumsterer i tankerne.

Krage søger mage
Krage søger mage om bord på færgen Stena Estelle, der lægger til i Gdynia.

Gdansk er en dejlig by, den blev nærmest totalt jævnet med jorden under anden verdenskrig, men med sovjetisk grundighed blev byen genopbygget i oprindelig stil. Derfor får man fornemmelsen af at går rundt i en by betydeligt ældre, end den rent faktisk er. Man har siden holdt ved stilen, hvorfor centrum ikke er skæmmet af hæslige betonklodser. Ligeledes har man holdt fast i byggehøjden. Måske kunne vi lære noget af det her hos os.

I Gdansk besøgte vi blandt andet det nationale maritime museum, og fik på den måde indblik i landets skibs- og værftshistorie. Gdansk er stadig en meget væsentlig værftsby. Er man lidt maritimt interesseret, kan et besøg på damperen Sołdek stærkt anbefales. Skibet er den første prototype af søgående fragtskibe, bygget i Polen efter krigen. Sołdek er det eneste dampdrevne kul- og malmfragtskib, der stadig er bevaret.

Anden verdenskrig

Gdansk er på mange måder præget af krigen. Derfor var det oplagt, at vi besøgte koncentrationslejren i Stutthof (KZ Sztutowo) nær Gdansk. Det er svært at forstå den kyniske ondskab, der ligger bag behandlingen af de mange fanger. Alene i Stutthof mistede mere end 60.000 mennesker livet. Enten fordi de døde som direkte følge af umenneskelig behandling, sygdom, sult eller fordi de blev dræbt af indsprøjtninger eller i gaskammeret. Der var ingen munter småsnak undervejs.

Der blev også tid til et besøg i museet for anden verdenskrig i Gdansk. Det er stærkt anbefalelsesværdigt at besøge museet. Vi kunne sagtens have brugt flere dage der. Museet indeholder ufattelige mængder af information, ikke bare om selve krigen, men også om baggrunden og hvordan situationen efterhånden tilspidsedes forskellige steder i verden på grund af magtbegærlige lederes trang til ekspansion.

Det er svært lade være med at tænke på, at noget lignende måske er under opsejling. Må det aldrig ske!

Efterhånden som vi kom rundt, blev vi mere og mere tavse. Tag f.eks. rummet, hvor den ene væg udgøres af hundredvis af kufferter. De er stablet op der som et symbol på de mange ulykkelige menneskeskæbner. Hver enkelt kuffert repræsenterer et liv, en skæbne. Men det var ikke kun nogle hundrede, som omkom under krigen. Det var millioner.

Vi var noget stille, da turen atter gik hjem med bus og færge. Får du chancen, så besøg Gdansk. Besøg også minderne om verdens skyggesider. Vi må aldrig glemme.

Alene hjemme

Mens vi var på tur og fik hovederne fyldt med tanker, er spirebakkerne blevet overfyldte. Først på måneden blev en lang række frø-rester sået, primært forskellige former for salat og bladgrønt.

Nu får vi se, hvad der kan klare sig. Måske kan nogle af tankerne fra den indtryksrige tur blive sorteret og sat på plads i takt med nørkleriet i drivhuset. Der skal udtyndes, prikles og udplantes i stor stil.

Efterårssået bladgrønt
De efterårssåede småplanter trænger til udtynding og prikling.

  • Badeværelse på hotel
    Et bæredygtigt økologisk hotelbadeværelse.
  • Badeværelse på hotel
    Gad vide, hvordan en bæredygtig bambustandbørste produceres og transporteres?
  • DarDar Pomorza
    Museumsskibet Dar Pomorza i Gdynia.
  • Kul- og malmdamperen Dampskibet Sołdek
    Kul- og malmdamperen Sołdek var i drift helt frem til udgangen af 1980.
  • Undervandscykel
    Tegning af undervandscykel set på det maritime museum i Gdansk.
  • Krematorieovne i Stutthof
    Krematorieovne i koncentrationslejren Stutthof.
  • Pigtråd om KZ-lejr
    Pigtrådshegn omkring KZ-lejren Stutthof nær Gdansk
  • Tank i ruiner
    Krigen afstedkom enorme ødelæggelser i Gdansk.