Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Årets gang
Drop industri-landbruget?
Så hatten passer
Vildt naturlig nostalgi
Frøsamler årsmøde 2024
Skudår og jordbunker
20 års jubilæum

Årets gang arkiv »

Så hatten passer

Rygtet har bredt sig i den nære familie om den ramsløgpesto, som blev tillavet af dagens grønt for et par uger siden. Det var jo kun ét af vore "børn", der havde smagt den fantastiske pesto, og så begyndte de andre at snakke om forskelsbehandlingen.

Dét må der gøres noget ved. De par sølle stilke, der er tilbage i haven, kan vi ikke stille meget op med. Heldigvis er der jo Risskov og Jydske Lov.

Risskov er bogstavelig talt fyldt med ramsløg, og Jydske Lov tillader, at du i offentlig skov må sanke så meget, der kan være i din hat. Så var det ellers bare afsted med Nicklas Bendtner hatten.

Ramsløg pesto ingredienser
  • 200 g ramsløg blade
  • 200 g Grana Padano
  • 100 g pinjekerner
  • saft af ½ citron
  • olie til passende konsistens
  • flagesalt
  • evt. et par fed hvidløg

Skyl bladene godt. Blend det hele med en stavblender eller lignende. Juster smagen med salt og citron. Hvis du ikke vil ofre noget af det hvide af løgene (de kan jo gro videre, og hvis du plukker iht. Jydske lov, må du ikke grave noget op), kan du blende et par hvidløgsfed med. Du kan også bare lade være, der er masser af smag i bladene.

Som olie kan du f.eks. bruge en god olivenolie eller koldpresset rapsolie. Pinjekernerne kan erstattes af smuttede mandler, cashewnødder, eller hvad du nu har. Grana Padano osten kan også udskiftes med en anden god ost efter behag. Det er klart ramsløgsbladene, der er vigtigst her - alt det andet skal bare i for at runde smagen lidt af.

Ramsløg blade
En hatfuld ramsløgblade, omkring 200 g. for at være mere præcis.

Om lidt er forskelsbehandlingen ophævet, og alle ungerne er blevet budt til bords med ramsløgspesto, purpurhvede grovflutes og tapas.

Så håber vi bare på, at den smagfulde pesto kan jage de sidste host fra en ualmindelig genstridig forårsforkølelse på porten. Forårets havearbejde kræver jo kræfter, der vanskeligt lader sig mønstre, når ethvert dybt åndedrag igangsætter en længere hoste-sceance.

Tre glas ramsløgspesto
Tre glas ramsløgspesto kom der ud af indholdet af en sanke-hat størrelse XL.

Og ja, måske skal ramsløgene have lov til at brede sig i halvskyggen nord for huset? Der er godt nok mange, der fraråder det. Ramsløg breder sig, siger de. Men gælder det også i en madglad families have - har de overhovedet en chance for at overleve? Kan det lade sig gøre at blive selvforsynende med noget, der smager SÅ godt?

Læs eventuelt også:

Ramsløgpesto