Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Rødbeder
Rødbeder i massevis
Frøavl af rødbede og bladbede
Borscht - rødbedesuppe
Frøavl af rødbede og bladbede

Rødbede
Albina Vereduna
Blankoma
Boltardy
Bull´s Blood
Burpees Golden
Chioggia
Crapaudine
Crosby´s Egyptian
Cylindra
Detroit 3
Egyptische Platrunde
Forono
Italian Rossa Mammouth
Juwakugel
Moulin Rouge
Rubia
Solist
Tjekkisk u.s.n. (Cvikla)
White Devoy

Borscht - rødbedesuppe

Når tiden med den første frost nærmer sig, skal rødbederne tages op og lægges i kule. Så er det tid til at lave borscht.

Borscht er en traditionel russisk rødbedesuppe. Rigtig god vintersuppe. Og en rigtig god måde at bruge rødbeder på.

Dette er slow food. Det tager ca. 4 timer fra rødbederne er gravet op, til suppen er klar.

Ingredienser
  • 1½ kg. rå rød rødbede
  • ½ kg. hvidkål
  • 3 gulerødder
  • 2-3 porrer
  • 2-3 mellemstore kartofler
  • 3 stilke bladselleri
  • 75 g smør eller olie
  • 1 kg. oksegrydesteg - f.eks. skank u/ ben
  • 2-300 g mager bacon, et stykke
  • 300 g. tomater
  • 3 lauerbærblade
  • 1 spsk. hele peberkorn
  • salt
  • evt. 2-3 spsk rød vineddike
Tilbehør:
  • ½ l økologisk creme fraiche
  • evt. et bundt dild
  • friskbagt flutes

Du skal bruge en 10 liters gryde.

Fremgangsmåde

Skyl og rens alle grønsager. Skræl rødbederne. Gem én eller to rødbeder til senere, skær resten i grove tern (ca. 1x1½ cm). Skrub eller skræl kartofler og gulerødder, skær kartoflerne i grove tern og gulerødderne i skiver. Snit porrer, kål og bladselleri fint.

Brun oksestegen på alle sider i lidt af fedstsoffet. Tag det op, og svits grønsagerne, tomaterne undtaget, i flere mindre portioner.

Kom oksestegen, baconstykket og alle grønsagerne i gryden, også tomaterne. Tilsæt peberkorn, laurbærblade og salt. Fyld vand i til et par cm. fra grydens kant.

Bring langsomt i kog. Hvis der kommer skum, skal det skummes af.

Suppen skal småsimre ca. 3 timer til kødet er meget mørt. Derefter skæres steg og bacon i tern. Evt. fedt skæres fra. Kødet kommes tilbage i suppen.

Den eller de gemte rødbeder rives fint, og saften presses ud ved hjælp af et klæde eller ved at mose mod en si med en ske. Saften tilsættes suppen lige inden servering.

Suppen serveres i suppetallerkener med en klat creme fraiche midt på. Pynt evt. med lidt dild. Server med friskbagte flutes.

Læs eventuelt også:

Suppestenen

  • Borscht, rødbedesuppe
    Borscht serveres med friskbagt brød og en klat creme fraiche
  • Rødbede Bulls Blood
    Bull´s Blood er en af de rødbedesorter, der er udmærket til borscht.
  • Rødbede Egyptische Platrunde
    Egyptische Platrunde er også fin til borscht.