Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Frøvejledninger
Hvorfor avle frø selv?
Hvad er frøformering?
Høst og opbevaring af frø
Udvælgelse og isolation
Frøavl af chili og peberfrugt
Frøavl af gulerod
Frøavl af havebønne
Frøavl af pastinak
Frøavl af porre
Frøavl af rodpersille
Frøavl af rucola
Frøavl af rødbede og bladbede
Frøavl af salat
Frøavl af skorzonerrod
Frøavl af spinat
Frøavl af tomat
Frøavl af vinterkarse
Frøavl af ært
Frøenes holdbarhed
Udvælg gulerødder

Frøavl af chili og peberfrugt

Purple Jalapaño blomst
Blomst af Purple Jalapaño, Capsicum annuum.

Historie

Peberfrugt og chile, Capsicum, tilhører ligesom tomat natskyggefamilien, Solanaceae. Der findes 27 arter, hvoraf Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens og Capsicum pubescens er de mest kendte. De fleste af arterne findes både i vild og kultiveret form.

Arten Capsicum chinense, som omfatter blandt andet Habañero og Scotch Bonnet, anses for at være den stærkeste chili af alle. Tidligere troede man, at Capsicum chinense stammer fra Kina (deraf navnet), men den har sin oprindelse i Peru og Brasilien i området omkring Amazon floden. Det ældste fund af C. chinense er 6.500 år gammelt, og stammer fra en grotte i Peru.

Også Capsicum baccatum, der blandt andet indeholder Aji typerne, indeholder meget stærke sorter. 4.500 år gamle arkæologiske fund sandsynliggør, at den stammer fra Peru.

Oprindelsen af Capsicum frutescens er usikker, men der er muligvis tale om Panama. Imidlertid er det sikkert, at den mest kendte sort af den art, Tabasco, siden midten af 1800 tallet er blevet dyrket i Mexico, hvor den fortrinsvis anvendes til fremstilling af den stærke Tabasco sovs.

Capsicum pubescens, der inkluderer Rocoto Canario, omfatter nogle forholdsvis stærke sorter. Den stammer fra Bolivia, og kan føres tilbage til for omkring 8.000 år siden, og i starten af 1600 tallet gjorde en botaniker noter om, at den var den mest udbredte capsicum i Inca riget. C. pubescens kendes blandt andet på sine lådne blade, og den har sorte frø.

Capsicum annuum som f.eks. Gourmet, Anaheim, Sweet Banana og Jalapeño er de mest almindelige i Danmark De helt ustærke peberfrugter er sædvanligvis Capsicum annuum. Den mest sandsynlige forfader til C. annuum er C. annuum var. aviculare, også kaldet vild chiltepín. Botanikere mener, at disse vilde chilier er nært i familie med de tidligste former af C. annuum. De opstod i det sydlige Brasilien og Bolivia længe inden der kom mennesker til Sydamerika.

Peberfrugt er omtalt i Danmarks ældste havebog (1647)[58], men det varede mange år, inden den blev almindelig kendt til madlavning her i landet.

Hvis du har en Capsicum, men er i tvivl om dens type, kan du se nærmere her for bestemmelse af capsicum type.

Dyrkning til frøavl

Når peberfrugt og chili dyrkes til frøavl, er der ingen særlige hensyn der skal tages. Dyrkningen foregår på samme måde, som når der dyrkes til spisning. Dog skal man være opmærksom på, at sorter med lang udviklingstid startes tidligt nok til, at der kan nå at blive udviklet modne frugter, inden efteråret bliver for koldt. Dette gøres bedst ved at forkultivere inden døre.

Planterne trives godt i varme. Undtaget herfra er Capsicum pubescens, der til gengæld tåler let frost.

Bestøvning

Capsicum pubescens er lidt atypisk hvad angår bestøvning i forhold til de andre kultiverede Capsicum arter. Capsicum pubescens er overvejende selvsterile, hvorfor de behøver bestøvning fra en anden plante for at sætte frø. Den kan ikke naturligt krydse med andre Capsicum arter, men gerne med andre C. pubescens sorter. Derfor bør man kun dyrke en sort, eller isolere sorterne fra hinanden. Husk, at der skal være insekter tilstede for bestøvning, ellers skal der håndbestøves.

Nogle Capsicum pubescens kan selvbestøve. Her i gourmethaven har vi oplevet frugtsætning et år på en plante, der var den eneste Capsicum pubescens. Planten gav kun to frugter, og det er uvist, hvorvidt frøene i disse frugter var levedygtige.

De andre arter, C. annuum, C. baccatum, C. chinense og C. frutescens er alle selvbestøvende og selvfertile.

Der hersker nogen uenighed om risikoen for krydsbestøvning. Oplysningerne herom varierer fra, at krydsbestøvning næsten aldrig forekommer, til anbefaling af isolationsafstande op ½-1 km.

Forskellene kan muligvis bunde i klimatiske forskelle, ligesom tilstedeværelsen af bestemte insekter kan påvirke sandsynligheden for krydsbestøvning.

Her i gourmethaven er der i mange år, inden faren for krydsbestøvning var erkendt, blevet taget frø af en række forskellige peberfrugter og chilier, uden at der har været taget forholdsregler af nogen art. Ikke en eneste gang er der konstateret krydsbestøvning. Om dette skyldes, at sandsynligheden i disse egne vitterlig er meget lille, eller om det blot er held, er jo så ikke til at vide.

Hvorom alt er, så er det meget let at gardere sig modt krydsbestøvning. Man kan enten dyrke i bure af insektnet eller fleece, eller man kan pakke udvalgte blomster ind, så insekter ikke kan komme til. De skal afmærkes, så man ved, hvilke frugter, der senere skal høstes til frøavl. Endelig kan man nøjes med at dyrke én sort.

Frøsætningen hos Capsicum er noget følsom overfor temperatur. Den bedste frugtdannelse og frøsætning fås, hvis man har god varme om dagen og koldere om natten. Temperatur mellem 12 og 16 grader er ideelt, men større udsving accepteres. Temperaturen må ikke komme over 29 grader eller under 5 grader, ellers vil blomsterne falde af, uden at der dannes frugter. Senere i udviklingen skal temperaturen helst være mellem 17 og 21 grader om natten, for at frøene kan udvikles optimalt.

Heldigvis svarer klimaet i et uopvarmet drivhus i Danmark meget godt til disse forhold de fleste år.

Høst og lagring af frø

Det er meget nemt at høste frø af peberfrugt og chili. Til frøavl udvælges gode fejlfrie frugter fra fejlfri og sygdomsfri planter. Pluk først frugterne, når de er helt modne.

Frugterne skæres over med en kniv, frøene skrabes ud, og lægges til tørre på en tallerken eller lignende. Efter et par ugers tørring, fyldes frøene på papirsposer eller lufttætte beholdere. Vær sikker på, at frøene er helt tørre, inden de gemmes i lufttætte beholdere.

Frøene bevarer spireevnen i 5-8 år. Hvis helt tørre frø fryses ned, kan de gemmes flere årtier.

Bemærk: Nogle af de stærke chilier som f.eks. Habañero og Purira er meget stærke. Når man har rørt ved frugterne eller frøene sidder der capsaicin tilbage på fingrene. Selv efter at man har vasket hænder flere gange, vil der være capsaicin tilbage, og berøring af øjne eller læber vil medføre svie. Overvej derfor at bruge engangshandsker ved håndtering af disse stærke sorter.

Læs evt mere om chili og peberfrugt her.

Peberfrugt, chilipeber
Latin: Capsicum
Familie: Solanaceae
Capsicum annuum: Spansk peber, f.eks. Gourmet.
Capsicum baccatum: F.eks. Aji Amarillo.
Capsicum chinense: F.eks. Habañero.
Capsicum frutescens: F.eks. Tabasco.
Capsicum pubescens: F.eks. Rocoto Canario.

Læs eventuelt også:

Chili og peberfrugt
Sådan tørres chili
Capsicum bestemmelse
Hvad er frøformering?

Litteratur om emnet:

[1] Back Garden Seed Saving
[3] The Seed Savers Handbook
[4] The Seeds of Kokopelli
[5] Seed to Seed
[9] Dyrkning af Køkkenurter
[31] Seed Sowing and Saving
[58] Horticultura Danica, Hvorledis en zirlig oc nyttig Urte-Have i Dannemarck kand anrettis

 • Tabasco blomst
  Blomst af Tabasco, Capsicum frutescens.
 • Rocoto Canario blomst
  Blomst af Rocoto Canario, Capsicum pubescens.
 • Ají Amarillo blomst
  Blomst af Ají Amarillo, Capsicum baccatum.
 • Ají Blanco Cristal blomst
  Blomst af Ají Blanco Cristal, Capsicum annuum.
 • Brun peber
  Brun peber.
 • Tørring af peberfrø
  Peberfrø lagt til tørre.