Kvækerfinke
Kvækerfinke har samme størrelse som bogfinke, og kan umiddelbart minde meget om den. Det tydeligste kendetegn for kvækerfinke er den hvide overgump, der især ses, når fuglen er i luften.
Han og hun ligner hinanden meget, men hannens farver er generelt kraftigere. Bryst og skuldre er orange, hannen har desuden orange strube. Hunnen har lyst orange bryst i modsætning til hannen, der har en stærkere farve. Ryg og vinger er sorte med striber. Hannens hoved er næsten sort, mens hunnens er mere grå. Hannens sorte hoved får i vinterdragten grå striber.
Kvækerfinke er en almindelig ynglefugl i det meste af Norge og Sverige. Her i landet yngler den sjældent, men er hyppig gæst om vinteren.
Kvækerfinker bygger gerne rede i grenkløfter i træer. De lever parvist i ynglesæsonen, og hævder territorium. Om vinteren trækker kvækerfinkerne sydpå i mindre flokke, og er almindelige gæster i Danmark. Kvækerfinkerne kan også ofte iagttages i småflokke sammen med bogfinker.
Kvækerfinkerne kommer gerne i haverne for at søge føde. De tager ikke særligt ofte foder fra foderbræt eller hængende kugler, hvis der er passende føde tilgængelig på jorden.
Den foretrukne føde er forskellige former for frø. I naturen har den forkærlighed for bog. Hvis man fodrer med frøblandinger, tager den gerne solsikke først.
Kvækerfinker spiser mest frø. men kan også supplere kosten med insekter, larver og biller.
Videnskabeligt navn: Fringilla montifringilla.
Familie: Finker, Fringillidae.
Størrelse: 15-16 cm.
Udseende, han: Orange strube, bryst og skuldre, sort hoved og vinger, hvid underside, hvid overgump. Om vinteren mere grå på hoved og ryg.
Udseende, hun: Ligner han, men mere afdæmpet i farverne. Lys-orange bryst.
Føde: Fortingsvis bog, andre frø og frugt. Spiser også insekter, larver og biller.
Rede: Højt i grenkløft.
Æg: 5-7 æg.
Rugetid: 11-12 dage.
Redetid: 11-13 dage.
Læs eventuelt også:
Bogfinke
Grønirisk
Stillits, stillids
Bogfinke
Stor gråsisken
-
Kvækerfinke er en almindelig træk-gæst i Danmark.
-
En kvækerfinke har søgt ly i en busk med en solsikkekerne,hentet på jorden.
-
Kvækerfinke kendes på den hvide overgump, der lige netop anes her.
-
Hannen er mørkere på hoved og ryg.
-
Hunnen er lidt lysere på hoved og bryst, og mere diskret i farverne.
-
Kvækerfinker søger fortrinsvist føde på jorden.