Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Årets gang
Stadig patent på arvestykker!
Fuglenes fest er aflyst
Sommerferie
Frøsamler sommertur 2024
Drop industri-landbruget
Så hatten passer
Vildt naturlig nostalgi
Frøsamler årsmøde 2024
Skudår og jordbunker
20 års jubilæum

Årets gang arkiv »

Man kan stadig tage patent på arvestykker!

For efterhånden 12 år siden blev der i disse spalter filosoferet over det rimelige i at man kan tage patent på planters gener.

For lige at repetere: sagen drejede sig om, at Monsanto til European Patent Office (EPO) havde indgivet ansøgning om og fået meddelt patent på modstandsdygtighed mod en Clostervirus i melon, CYSDV (Cucurbit yellow stunting disorder virus). Det drejer sig om European Patent EP1962578.

Resistensen var blevet opdaget i oprindelige indiske meloner og indkrydset i moderne sorter. Monsanto gjorde med patentanmeldelsen krav på at have rettighederne til de gener, der gav resistensen.

Patentet blev dog udfordret af blandt andet Navdanya og No Patents on Seeds, som indgav klage. Så kørte det nogle år frem og tilbage, hvor patentet blev tilbagekaldt og Monsanto ankede. Her på matriklen gik sagen i glemmebogen, for hverdagen er fuld af hændelser, og planterne i haven gror lystigt, uden at hverken vi eller planterne bekymrer sig om deres genetiske ophav (i hvert fald ikke på det politiske plan). Der er dog siden sket sket interessante ting med relation til emnet.

19. marts 2021 kunne The Technical Board of Appeal ved European Patent Office (EPO) bekræfte tilbagekaldelsen af patentet.

Det hører dog medtil historien, at patentet blev trukket tilbage på grund af en teknikalitet: Monsanto deponerede ikke melonfrøene som krævet i europæisk patentlovgivning. Begrundelsen havde med andre ord ikke baggrund i principielle spørgsmål som f.eks. det rimelige i at kunne patentere genetiske egenskaber, der hidrører fra oprindelige planter, eller om der rent faktisk var tale om en ny opfindelse.

Imidlertid blev der i maj 2020 truffet afgørelse i en anden sag, med begrundelsen at det ikke er muligt at opnå patent på produkter opnået ved processer, der i det væsentlige er biologiske (sag G3/19 ved EPO’s "Enlarged Board of Appeal").

Man skulle dermed tro at sagen var klar, at patenter på planter ikke længere vil kunne opnås, men sådan er det ikke. European Patent Office (EPO) meddeler fortsat hvert år patent på plantegener. Mærkelig verden....

Læs eventuelt også:

Patent på arvestykker?

Eksterne links

No Patents on Seeds
Navdanya

  • DNA markører, European Patent EP1962578
    DNA markører, European Patent EP1962578.