Küttiger Rüebli

Küttiger Rüebli er en hvid gulerod, der stammer fra Küttigen i Aargau kantonen i Schweiz. Sorten har er smukke, glatte rødder, der er helt uden forgreninger. De har konisk facon. Küttiger Rüebli har en kraftig gulerodssmag, og egner sig bedst til kogning. Den indeholder ikke karoten.

Küttiger Rüebli er i generationer blevet dyrket og bevaret af bondekoner fra Küttigen. Siden 1978 har landbokoneforeningen i Küttigen taget ansvaret for at dyrke og opformere denne gulerod, og hvert år kan den velsmagende gulerod købes på det årlige Rüeblimarkt i Aarau.

En ældre indbygger, født 1917 og opvokset i Küttigen husker, at flere familier hver såede en hel mark og høstede i fællesskab om efteråret. I tiden efter mødtes naboerne på skift hos hinanden for at snitte gulerødderne. De blev snittet i 1 cm. tykke skiver. Der fandtes ligefrem en speciel høvl til formålet.

Gulerodsskiverne blev opbevaret i kælderen på sammen måde som surkål, og blev anvendt gennem vinteren. De blev blandt andet spist med hvid sovs som tilbehør til blodpølse og leverpølse.

Gulerødderne blev også opbevaret friske i jordkule, dækket af løv og sand.

Nu bliver sorten også bevaret af organisationen ProSpecieRara, en non-profit organisation til bevarelse af den schweiziske genetiske og kulturelle arv. ProSpecieRara interesserer sig for både dyr og planter. Fornyligt har ProSpecieRara indgået et samarbejde med Coop i Schweiz, der nu forhandler Küttiger Rüebli både som frø og friske gulerødder. Coop forhandler også andre sorter fra ProSpecieRara.

Sortsnavn:Küttiger Rüebli
Art:Gulerod
Daucus carota L. subsp. sativus
Familie:Skærmplantefamilien
Apiaceae
Farve:Hvid
Kernens farve:Hvid
Facon:Konisk
Spiretemperatur:Bedst: 10-30 °C, min: 4 °C, max: 35 °C
Spiretid:6-8 døgn
Forventet frøholdbarhed:3-4 år
Oprindelse:Schweiz
Frø-kilde:Runåbergs Fröer

Gulerod, Küttiger Rüebli

Gulerod, Küttiger Rüebli

'
 

© Copyright 2005, Gourmethaven. Oprettet: 22. November 2005.

8 online
free counters