Grønirisk, Carduelis chloris

Grønirisk

Vi har mange grønirisk i haven, især om vinteren. Det sker, at et par flytter ind i en redekasse og øger bestanden yderligere.

Grønirisk er én af de helt almindelige fugle i Danmark, både som standfugl og som trækfugl. Om vinteren kommer der mange på besøg nordfra.

Om sommeren lever grønirisk mest af frø fra forskellige ukrudtsplanter. Måske er det derfor, de så godt kan lide vores have. Om vinteren kommer de meget gerne til foderbrættet, og går ikke af vejen for en lille rask kamp med andre fugle om en god plads.

Hvis der er høje, tætte buske, kan grønirisk godt finde på at bygge rede der. Vi har nu ikke set det her, for de fleste af vore buske er ikke så høje og tætte. Men grønirisk flytter gerne ind i redekasser.

Grønirisk, Carduelis chloris
Grønirisk med en solsikkekerne i næbbet.

Grønirisk er en solidt bygget lille fugl med stort hoved. Den er ca. 15 cm. lang og har kort hale. Farven på fjerpragten er grønlig. Hannerne er mest grønlige - næsten olivengrønne, mens hunnerne er lidt mere afdæmpet brunlige. Det er nemt at kende grønirisk på de gule, let grønlige felter på vingerne. Den gule farve på vingefelterne er klarest hos hannerne.

Grønirisk, Carduelis chloris
En skovspurv (til højre) har fået selskab af en grønirisk par. Forrest en hun, bagest en han.

Grønirisk
Videnskabeligt navn: Carduelis chloris.
Familie: Finker, Fringillidae.
Størrelse: 15 cm.
Udseende: Halen er kort. Voksne hanner er olivengrønne med klare gule felter på vingerne. Hunner er mere gråbrune end hanner og den gule farve på vingerne er svagere.
Føde: Mest frø.
Rede: B ygger rede i tætte buske. Går gerne i redekasser.
Æg: 4-6 æg. 2-3 kuld.

Læs eventuelt også:

Havens fugle
Stor gråsisken
Bogfinke
Stillits, stillids
Dompap

Grønirisk, Carduelis chloris
Grønirisk kendes på det gule felt på vingerne.

Grønirisk, Carduelis chloris
Flyvende grønirisk.

'
 

© Copyright 2009, Gourmethaven. Oprettet: 6. Marts 2009.

13 online
free counters