Babington porreløg

Babington porreløg bærer det videnskabelige navn Allium ampeloprasum L var. babingtonii, men omtales også ofte med det videnskabelige navn Allium babingtonii. Babington porreløg har frem til sommeren 2007 ikke haft noget dansk navn, og har derfor hidtil været omtalt under sit engelske navn Babington´s leek.

Navnet til trods har Babington porreløg ikke noget med porre at gøre, men når man ser Babington porreløg om foråret, er navnet helt forståeligt. Babington porreløg er nært beslægtet med porreløg, også kaldet vild perleløg, Allium ampeloprasum L, og ligner da også en del i udseende og vækstmåde.

Babington porreløg findes vildtvoksende i klitter i det sydvestlige England og kanaløerne.

Umiddelbart fremtræder Babington porreløg som en kraftigt voksende udgave af skovløg, den er blot større, højere, og producerer flere småløg.

De underjordiske løg kan blive 2-5 centimeter store, og danner 2-3 fed. Planten bliver op til ca. 2 meter. I toppen kommer en klase med yngleknopper eller småløg af ca. ½ - 3/4 cm. størrelse, ofte er der blomster, der dog er golde. Feddene af de underjordiske løg kan ligesom yngleknopperne fra toppen bruges til formering.

Både de underjordiske løg og yngleknopperne har en mild hvidløgsagtig smag, og kan anvendes såvel rå som kogt eller stegt.

Læs eventuelt også:

Skovløg

Yngleknopper i Babington porreløg
Yngleknopper i toppen af Babington porreløg.

Babington porreløg, Babingtons Leek
Nyspiret Babington porreløg.

Babington porreløg, Babington´s Leek
Babington porreløg ligner porrer om foråret.

Babington porreløg, Babingtons Leek
Babington porreløg bliver mandshøj.

Babington porreløg, Babingtons Leek
Yngleknopper på vej i Babington porreløg.

'
 

© Copyright 2005-2007, Gourmethaven. Oprettet: 26. Juni 2005. Senest revideret: 16. Juli 2007.

10 online
free counters