Den bedste spiretemperatur
Nogle grønsagsfrø er nemme at så. De kan gro næsten uanset hvilken temperatur jorden har, når man sår. Andre frø er meget følsomme for temperaturer, der er for lave eller for høje. Derfor er det en fordel at kende lidt til, hvilke betingelser der er bedst for forskellige grønsagsfrø.
Alle frø har en ideel spiretemperatur samt en nedre og øvre grænse for, hvad temperaturen kan være ved fremspiring. Fælles for alle frø er, at når temperaturen bliver enten lavere eller højere end den ideelle temperatur, så bliver spireprocenten dårligere, og spiretiden længere. Det interval, hvor fremspiringen er god og hurtig, er imidlertid meget forskelligt for forskellige arter. Og betydningen for spireprocent og spiretid, når temperaturen afviger fra det ideelle, varierer ligeledes meget.
Et eksempel på frø, der er meget tolerante overfor jordtemperatur, er frø af kepaløg. Løg-frøene spirer allerede, når jorden er frostfri, endda med en god spireprocent (ca. 90% for friske frø). Og frøene spirer fint frem ved høje temperaturer. Først ved 35 grader falder spireprocenten til omkring 75%. Så løg kan spire næsten uanset hvordan vejret er. Dog skal man være opmæksom på, at spiretiden varierer meget:
Temperatur | Spireprocent | Spiretid dage |
---|---|---|
0 | 90 | 136 |
5 | 98 | 31 |
10 | 98 | 13 |
15 | 98 | 7 |
20 | 99 | 5 |
25 | 97 | 4 |
30 | 91 | 4 |
35 | 73 | 13 |
Andre frø som f.eks aubergine er langt mere kræsne. De har en rimelig fremspiring ved 25-30 grader, ved 20 grader spirer kun ca. hvert femte frø, og ved 15 og 35 grader er spireprocenten nul.
Et par eksempler på frø, der ikke tåler særlig høj jordtemperatur, er bladselleri og salat. Indenfor f.eks. forskellige salatsorter kan der være nogen forskel på temperaturtolerancen, men de fleste sorter får en temmelig dårlig spiringsevne, når temperaturen kommer ret meget over 20 grader.
Salat og spinat er eksempler på frø, der spirer så snart jorden er frostfri. Ganske vidst er spiretiden hhv. 1½ og 2 måneder, men spireprocenten er ganske høj (80-90%).
I skemaet herunder er vist spiretemperaturen for en lang række forskellige grønsagsfrø. Vær opmærksom på, at spireprocenten for nogle arter kan være ret lav ved minimum og maximum spiretemperatur. Spiretiden er opgivet for den bedste spiretemperatur.
Spiretemperatur og spiretid sorter efter dansk navn
Videnskabeligt navn |
Spiretemperatur |
Spiretid | Min | Bedst | Max | Døgn |
---|---|---|---|---|---|
Okra | Abelmoschus esculentus | 15 | 20-30 | 40 | 7-10 |
Kepaløg | Allium cepa L. | 2 | 10-30 | 35 | 4-5 |
Porre | Allium porrum L. | 5 | 20-21 | 35 | 10-14 |
Purløg | Allium schoenoprasum L. | 15-23 | 7-14 | ||
Dild | Anethum graveolens L. | 10 | 20-25 | 30 | 10-20 |
Bladselleri | Apium graveolens L. var. dulche | 4 | 15-20 | 25 | 7 |
Knoldselleri | Apium graveolens L. var. rapaceum | 7 | 20-24 | 30 | 10-14 |
Jordnød | Arachis hypogaea L. | 15 | 24-27 | 35 | 2-3 |
Asparges | Asparagus officinalis | 10 | 20-29 | 35 | 10 |
Havemælde | Atriplex hortensis | 10 | 15-18 | 22 | 7-21 |
Langskulpet vinterkarse | Barbarea verna | 15-20 | 7-14 | ||
Rødbede | Beta vulgaris L. var. vulgaris | 4 | 15-30 | 35 | 5 |
Bladbede | Beta vulgaris L. var cicla L. | 4 | 15-30 | 35 | 5 |
Kålroe | Brassica napus L. var. napobrassica | 5 | 17-28 | 40 | 4-8 |
Hvidkål | Brassica oleracea L. var. alba | 4 | 15-25 | 30 | 5 |
Blomkål | Brassica oleracea L. var. botytris | 4 | 20-25 | 37 | 5 |
Spidskål | Brassica oleracea L. var. conica | 4 | 15-25 | 30 | 5 |
Rosenkål | Brassica oleracea L. var. gemmifera | 4 | 15-25 | 30 | 5 |
Broccoli | Brassica oleracea L. var. italica | 4 | 24 | 35 | 7 |
Rødkål | Brassica oleracea L. var. rubra | 4 | 15-25 | 30 | 5 |
Savoykål | Brassica oleracea L. var. sabauda | 4 | 15-25 | 30 | 5 |
Grønkål | Brassica oleracea L. var. sabellica | 4 | 20-24 | 35 | 5-10 |
Knudekål | Brassica oleracea L. var. gongylodes L. | 15-25 | 4 | ||
Mizuna | Brassica rapa L. subsp. nipposinica | 5 | 15-20 | 7 | |
Kinakål | Brassica rapa L. subsp. perviridis | 5 | 15-25 | 30 | 4 |
Majroe | Brassica rapa L. subsp. rapa | 1 | 15-35 | 40 | 1-3 |
Rapini | Brassica rapa var. cymosa | 10 | 15-18 | 24 | 7-14 |
Peberfrugt (Spansk peber) | Capsicum annuum L. | 15 | 24-32 | 40 | 7-8 |
Chilipeber | Capsicum annuum L. | 15 | 24-32 | 40 | 7-8 |
Ajipeber | Capsicum baccatum | 15 | 24-32 | 4 | 7 |
Ringbægret chili | Capsicum chinense | 15 | 24-32 | 40 | 7-8 |
Cayennepeber | Capsicum frutescens | 15 | 24-32 | 40 | 7-8 |
Rocoto | Capsicum pubescens | 15 | 24-32 | 40 | 7-8 |
Endivie | Cichorium endivia L. | 10 | 20-24 | 30 | 10-14 |
Cikorie | Cichorium intybus L. | 10 | 16-24 | 30 | 6-11 |
Anguriaagurk | Cucumis anguria | 15 | 20-25 | 30 | 4-10 |
Melon | Cucumis melo L. | 16 | 25-30 | 35 | 4 |
Sikkimagurk | Cucumis sativus L. var sikkimensis | 16 | 20-30 | 40 | 3-4 |
Agurk | Cucumis sativus L. | 16 | 20-30 | 40 | 3-4 |
Græskar | Cucurbita | 16 | 20-24 | 40 | 7-10 |
Centergræskar | Cucurbita maxima | 15 | 18-25 | 35 | 5-7 |
Squash | Cucurbita pepo L. | 16 | 21-29 | 40 | 7-14 |
Achocha | Cyclanthera pedata | 20-25 | 3-7 | ||
Kardon | Cynara cardunculus L. | 5 | 16-18 | 24 | 7 |
Artiskok | Cynara scolymus L. | 5 | 16-18 | 24 | 7 |
Gulerod | Daucus carota L. subsp. sativus | 4 | 10-30 | 35 | 6-8 |
Salatsennep, Rucola | Eruca sativa | 15-25 | 7-14 | ||
Fennikel | Foeniculum vulgare | 8 | 16-18 | 24 | 12 |
Havesalat, aspargessalat | Lactuca sativa L. var. augustana | 1 | 10-20 | 25 | 4 |
Havesalat, hovedsalat | Lactuca sativa L. var. capitata | 1 | 10-20 | 25 | 4 |
Havesalat, pluksalat | Lactuca sativa L. var. crispa | 1 | 10-20 | 25 | 4 |
Havesalat, romersalat | Lactuca sativa L. var. longifolia. | 1 | 10-20 | 25 | 4 |
Havesalat | Lactuca sativa L. | 1 | 10-20 | 25 | 4 |
Ært | Lathyrus oleraceus | 4 | 10-25 | 30 | 6-8 |
Linse | Lens culinaris | 15-20 | 4-8 | ||
Havekarse | Lepidium sativum L. | 7 | 15-20 | 25 | 7 |
Aspargesært | Lotus tetragonolobus L. | 16 | 20-21 | 30 | 7-14 |
Tykskulpet brøndkarse | Nasturtium officinale | 10-15 | 7-14 | ||
Havemerian | Origanum majorana L. | 18-22 | 7-14 | ||
Pastinak | Pastinaca sativa L. | 1 | 10-20 | 33 | 14 |
Kruspersille | Petroselinum crispum var. crispum | 10 | 18-25 | 32 | 14 |
Rodpersille | Petroselinum crispum var. tuberosum | 10 | 18-21 | 32 | 10 |
Pralbønne | Phaseolus coccineus L. | 15 | 26 | 30 | 8-16 |
Limabønne | Phaseolus lunatus L. | 10 | 20-30 | 35 | 7 |
Havebønne | Phaseolus vulgaris L. | 10 | 15-30 | 37 | 7 |
Radis | Raphanus sativa L. | 4 | 15-30 | 35 | 4 |
Ræddike | Raphanus sativus L. var. niger | 5 | 16-26 | 35 | 4 |
Skorzonerrod | Scorzonera hispanica L. | 5 | 14-24 | 32 | 7-12 |
Gul sennep | Sinipas alba L | 12-18 | 7-10 | ||
Galapagostomat | Solanum cheesmaniae L | 10 | 22-27 | 35 | 6-7 |
Tomat | Solanum lycopersicum L | 10 | 22-27 | 35 | 6 |
Aubergine | Solanum melongena L. | 20 | 25-30 | 32 | 5 |
Ribstomat | Solanum pimpinellifolium L | 10 | 22-27 | 35 | 6-7 |
Spinat | Spinacia oleracea L. | 1 | 5-15 | 30 | 5-6 |
New Zealand spinat | Tetragonia tetragonioides | 10 | 16-23 | 35 | 6 |
Havrerod | Tragopogon porrifolius L. | 18-24 | 10-14 | ||
Rødkløver | Trifolium pratense | 5 | 11-17 | 28 | 7-14 |
Hvidkløver | Trifolium repens | 15-20 | 25 | 7-14 | |
Hestebønne | Vicia faba L. | 5 | 17-28 | 32 | 8-14 |
Majs | Zea Mays L. | 10 | 20-30 | 40 | 3-4 |
80 arter opfylder søgekriteriet.