Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Blandede emner
Blandede haveemner
Bobleplast i drivhuset
Capsicum bestemmelse
Er jorden bekvem
Forsøg med så-folie
Frøenes holdbarhed
Frøtapet
Haveordbog
Hjemmelavet insektsæbe
Lagring af grønsager
Lav en jordkule
Litteraturliste
Skriv på potter og planteskilte
Sneglebekæmpelse
Spiretemperatur
Vejrudsigten

Den bedste spiretemperatur

Nogle grønsagsfrø er nemme at så. De kan gro næsten uanset hvilken temperatur jorden har, når man sår. Andre frø er meget følsomme for temperaturer, der er for lave eller for høje. Derfor er det en fordel at kende lidt til, hvilke betingelser der er bedst for forskellige grønsagsfrø.

Alle frø har en ideel spiretemperatur samt en nedre og øvre grænse for, hvad temperaturen kan være ved fremspiring. Fælles for alle frø er, at når temperaturen bliver enten lavere eller højere end den ideelle temperatur, så bliver spireprocenten dårligere, og spiretiden længere. Det interval, hvor fremspiringen er god og hurtig, er imidlertid meget forskelligt for forskellige arter. Og betydningen for spireprocent og spiretid, når temperaturen afviger fra det ideelle, varierer ligeledes meget.

Et eksempel på frø, der er meget tolerante overfor jordtemperatur, er frø af kepaløg. Løg-frøene spirer allerede, når jorden er frostfri, endda med en god spireprocent (ca. 90% for friske frø). Og frøene spirer fint frem ved høje temperaturer. Først ved 35 grader falder spireprocenten til omkring 75%. Så løg kan spire næsten uanset hvordan vejret er. Dog skal man være opmæksom på, at spiretiden varierer meget:

TemperaturSpireprocentSpiretid dage
090136
59831
109813
15987
20995
25974
30914
357313

Andre frø som f.eks aubergine er langt mere kræsne. De har en rimelig fremspiring ved 25-30 grader, ved 20 grader spirer kun ca. hvert femte frø, og ved 15 og 35 grader er spireprocenten nul.

Et par eksempler på frø, der ikke tåler særlig høj jordtemperatur, er bladselleri og salat. Indenfor f.eks. forskellige salatsorter kan der være nogen forskel på temperaturtolerancen, men de fleste sorter får en temmelig dårlig spiringsevne, når temperaturen kommer ret meget over 20 grader.

Salat og spinat er eksempler på frø, der spirer så snart jorden er frostfri. Ganske vidst er spiretiden hhv. 1½ og 2 måneder, men spireprocenten er ganske høj (80-90%).

I skemaet herunder er vist spiretemperaturen for en lang række forskellige grønsagsfrø. Vær opmærksom på, at spireprocenten for nogle arter kan være ret lav ved minimum og maximum spiretemperatur. Spiretiden er opgivet for den bedste spiretemperatur.

Spiretemperatur og spiretid  sorter efter dansk navn
Dansk navn
Videnskabeligt navn
Spiretemperatur
Spiretid
Min Bedst Max Døgn
Okra Abelmoschus esculentus 15 20-30 40 7-10
Kepaløg Allium cepa L. 2 10-30 35 4-5
Porre Allium porrum L. 5 20-21 35 10-14
Dild Anethum graveolens L. 10 20-25 30 10-20
Bladselleri Apium graveolens L. var. dulche 4 15-20 25 7
Knoldselleri Apium graveolens L. var. rapaceum 7 20-24 30 10-14
Jordnød Arachis hypogaea L. 15 24-27 35 2-3
Asparges Asparagus officinalis 10 20-29 35 10
Rødbede Beta vulgaris L. var. vulgaris 4 15-30 35 5
Bladbede Beta vulgaris L. var cicla L. 4 15-30 35 5
Kålroe Brassica napus L. var. napobrassica 5 17-28 40 4-8
Hvidkål Brassica oleracea L. var. alba 4 15-25 30 5
Blomkål Brassica oleracea L. var. botytris 4 20-25 37 5
Spidskål Brassica oleracea L. var. conica 4 15-25 30 5
Rosenkål Brassica oleracea L. var. gemmifera 4 15-25 30 5
Broccoli Brassica oleracea L. var. italica 4 24 35 7
Rødkål Brassica oleracea L. var. rubra 4 15-25 30 5
Savoykål Brassica oleracea L. var. sabauda 4 15-25 30 5
Grønkål Brassica oleracea L. var. sabellica 4 20-24 35 5-10
Knudekål Brassica oleracea L. var. gongylodes L. 25 4
Kinakål Brassica rapa L. subsp. perviridis 5 15-25 30 4
Majroe Brassica rapa L. subsp. rapa 1 15-35 40 1-3
Peberfrugt (Spansk peber) Capsicum annuum L. 15 24-32 40 7-8
Chilipeber Capsicum annuum L. 15 24-32 40 7-8
Ajipeber Capsicum baccatum 15 24-32 4 7
Ringbægret chili Capsicum chinense 15 24-32 40 7-8
Cayennepeber Capsicum frutescens 15 24-32 40 7-8
Rocoto Capsicum pubescens 15 24-32 40 7-8
Endivie Cichorium endivia L. 10 20-24 30 10-14
Cikorie Cichorium intybus L. 10 16-24 30 6-11
Melon Cucumis melo L. 16 25-30 35 4
Sikkimagurk Cucumis sativus L. var sikkimensis 16 20-30 40 3-4
Agurk Cucumis sativus L. 16 20-30 40 3-4
Græskar Cucurbita 16 20-24 40 7-10
Centergræskar Cucurbita maxima 15 18-25 35 5-7
Squash Cucurbita pepo L. 16 21-29 40 7-14
Achocha Cyclanthera pedata 20-25 3-7
Kardon Cynara cardunculus L. 5 16-18 24 7
Artiskok Cynara scolymus L. 5 16-18 24 7
Gulerod Daucus carota L. subsp. sativus 4 10-30 35 6-8
Salatsennep, Rucola Eruca sativa 15-25 7-14
Fennikel Foeniculum vulgare 8 16-18 24 12
Havesalat, aspargessalat Lactuca sativa L. var. augustana 1 10-20 25 4
Havesalat, hovedsalat Lactuca sativa L. var. capitata 1 10-20 25 4
Havesalat, pluksalat Lactuca sativa L. var. crispa 1 10-20 25 4
Havesalat, romersalat Lactuca sativa L. var. longifolia. 1 10-20 25 4
Havesalat Lactuca sativa L. 1 10-20 25 4
Havekarse Lepidium sativum L. 7 15-20 25 7
Aspargesært Lotus tetragonolobus L. 16 20-21 30 7-14
Pastinak Pastinaca sativa L. 1 10-20 33 14
Kruspersille Petroselinum crispum var. crispum 10 18-25 32 14
Rodpersille Petroselinum crispum var. tuberosum 10 18-21 32 10
Pralbønne Phaseolus coccineus L. 15 26 30 8-16
Limabønne Phaseolus lunatus L. 10 20-30 35 7
Havebønne Phaseolus vulgaris L. 10 15-30 37 7
Markært Pisum Sativum L. convar speciosum 5 10-25 30 6-9
Ært Pisum sativum L. 4 10-25 30 6-8
Radis Raphanus sativa L. 4 15-30 35 4
Ræddike Raphanus sativus L. var. niger 5 16-26 35 4
Skorzonerrod Scorzonera hispanica L. 5 14-24 32 7-12
Tomat Solanum lycopersicum L 10 22-27 35 6
Aubergine Solanum melongena L. 20 25-30 32 5
Ribstomat Solanum pimpinellifolium L 10 22-27 35 6-7
Spinat Spinacia oleracea L. 1 5-15 30 5-6
New Zealand spinat Tetragonia tetragonioides 10 16-23 35 6
Havrerod Tragopogon porrifolius L. 18-24 10-14
Hestebønne Vicia faba L. 5 17-28 32 8-14
Majs Zea Mays L. 10 20-30 40 3-4

68 grønsager opfylder søgekriteriet.

sorter efter dansk navn